Antena 3 CNN Actualitate Mărci româneşti de succes, pierdute în anii capitalismului

Mărci româneşti de succes, pierdute în anii capitalismului

Mărci româneşti de succes, pierdute în anii capitalismului
09 Feb 2016   •   11:10
La 26 de ani de la Revoluție, pe brandurile românești care făceau furori în perioada comunistă s-a pus praful, iar uzine întregi au dispărut. Dacă înante de 89, mașina de spălat Albalux sau mașina de cusut Ileana, se vindeau ca pâinea caldă, astăzi ele sunt doar amintirile unor vremuri prospere. 
 
Maşina de spălat „Albalux", de exemplu, a promovat zeci de ani România peste hotare. 
 
Producţia primei maşini semiautomate de spălat rufe a început în anul 1961 la fosta Uzină „30 Decembrie", din Cugir. Fiecare component era lucrată, la acea vreme, cu ciocanul, dalta şi foarfeca de tăiat tabla.
 
Ulterior, seria s-a mărit şi au apărut modele superioare. Pentru că brandul luase avânt atât la nivel naţional, cât şi international, conducerea fabricii a trecut la crearea unei maşini de spălat automate.
 
Comenzi veneau din aproape toată Europa, dar şi de pe alte continente. Cererea ajunsese atât de mare încât muncitorii nu mai apucau să onoreze comenzile din România.
 
Mii de oameni lucrau zi de zi pentru succesul electrocasnicelor româneşti.
 
Dar pe măsură ce tehnologia avansa, producţia de la Cugir scădea. În 2004 personalul a fost disponibilizat, iar licenţa a fost preluată de către o firmă din vestul ţării.
 
Gol este şi acum. Fosta hală a ajuns depozit industrial, iar peste strălucirea brandului Albalux s-a aşezat praful. Însă unele modele de mașini de spălat, rezistă și astăzi în unele gospodării, în stare perfectă de funcţionare.
 
La fel de bune şi extrem de apreciate au fost şi cunoscutele maşini de cusut "Ileana", produse tot la Cugir. Deşi a fost produsă doar 2 ani, "Ileana" a fost cea mai vândută dintre toate maşinile de cusut.
 
Informațiile au fost prezentate marți, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.
 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close