Antena 3 CNN Actualitate Marea Neagră, un adevărat coşmar pentru delfini. Autorităţile nu iau măsuri

Marea Neagră, un adevărat coşmar pentru delfini. Autorităţile nu iau măsuri

Marea Neagră, un adevărat coşmar pentru delfini. Autorităţile nu iau măsuri
Sursa foto: Foto: jonbowermaster.com
11 Iun 2011   •   22:54
Marea Neagră poate deveni Marea Moartă! Ce nu a distrus poluarea, reuşeşte braconajul! Numai anul acesta, plasele au omorât peste 80 de delfini. Şi asta pentru că suntem ţinta pescarilor turci şi bulgari care ne vizitează an de an. Cu toate acestea, braconierii prinşi până acum în apele teritoriale româneşti n-au făcut nici măcar o zi de închisoare

Delfinii înţeleg când sunt în pericol, spun biologii marini. Iar un delfin prins în plase îşi dă seama că va muri. În marea Neagră, tot mai mulţi trec prin asta şi ajung pe ţărm, morţi. Zona cu probleme e la mile marine distanţă, în larg.

Din 2002, 26 de pescadoare au fost descoperite la braconaj în apele României. Numărul celor care pescuiesc ilegal e însă mult mai mare. Turcii îşi încearcă norocul şi de multe ori o fac cu spor. Dacă sunt prinşi, marinarii nu răspund în faţa legii.

Răspunderea penală se răsfrânge asupra căpitanilor. Aceştia au primit condamnări identice: 2 ani cu suspendare. Unul a fost chiar achitat de judecătorii români.

În birourile cu decizii de la Bucureşti, lumea ştie de dezastru. Ştie şi cam atât. În ultimii ani, în Marea Neagră au fost descoperite peste 200 de kilometri de plase. E greu de spus câţi kilometri se mai află încă în mare.

O soluţie ar fi intensificarea patrulărilor în perioada prohibiţiei. Biologii mai spun că populaţia de delfini trebuie monitorizată. Şi asta pare imposibil pentru autorităţi.
 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close