Antena 3 CNN Actualitate Marele mister al României post - decembriste, aproape de elucidare: Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi deshumaţi (VIDEO)

Marele mister al României post - decembriste, aproape de elucidare: Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi deshumaţi (VIDEO)

Marele mister al României post - decembriste, aproape de elucidare: Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi deshumaţi (VIDEO)
03 Iun 2010   •   21:08

Cel mai mare mister al României post decembriste e pe cale să fie elucidat. După o luptă crâncenă în justiţie, unicul fiu supravieţuitor al cuplului de dictatori are în mână hârtia prin care poate afla dacă părinţii săi au fost îngropaţi în cimitirul Ghencea. Mai are un singur pas de făcut pentru ca Nicolae şi Elena Ceauşescu să fie deshumaţi.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul regretatei Zoia Ceauşescu, au devenit proprietarii mormintelor din cimitirul Ghencea, după 4 ani de procese.

?La ora actuală cei doi reclamanţi se află în posesia celor două certificate de concesionare?, a declarat Haralambie Voicilaş, avocat.

Deshumarea este doar o chestiune de timp. Nu mai au nevoie de nicio instanţă de judecată sau minister să afle dacă soţii Ceauşsescu sunt la Ghencea. ?Calea cea mai simplă şi prevazută de lege este o aprobare administrativă având în vedere ca au trecut mai mult de 7 ani?, explică avocatul.

Mai exact, ori Valentin Ceauşescu, ori Mircea Oprean fac cerere la administraţia cimitirelor prin care cer deshumarea în vederea reînmormântării. Funcţionarii de aici nu pot sa nu o aprobe pentru că, de la deces, au trecut mai bine de şapte ani. Prin analiza rămăşitelor lumesti, medicii legişti vor putea spune clar dacă pe aleea centrala din Ghencea civil sunt Nicolae şi Elena Ceauşescu.



Întrebarea "Unde sunt înmormântaţi soţii Ceauşescu" a stârnit nenumărate controverse din 1989 şi până acum. Cei care apar în caseta cu îngroparea celor doi au spus mereu că Nicolae şi Elena sunt înhumaţi în Ghencea. Bulibăşeala din acte a adâncit însă misterul. Şi nici măcar justiţia nu a reuşit, în ani de procese să facă lumină în acest caz.

După 20 de ani de întrebări, românii ar putea afla în curând dacă soţii Ceauşescu sunt îngropaţi în acest cimitir. Mormintele lor se află la capătul acestei alei. Au crucile puse invers, pentru că în 1989 nu erau locuri de veci şi s-a găsit cu greu un spaţiu pentru a fi săpate două gropi. Acum e linişte aici dar închipuiţi-vă ce nebunie va fi în momentul în care singurul urmaş al familei Ceauşescu, Valentin va decide să-i dezgroape. Un simplu test ADN ar elucida o dată pentru totdeauna, misterul. Mai ales că în tot acest timp, au apărut mii de scenarii. Unii au spus că trupurile neînsufleţite au fost incinerate, alţii că au fost ascunse. Au fost şi voci care au susţinut că în decembrie 89 au fost împuşcate de fapt sosiile celor doi, şi că soţii Ceauşescu sunt în viaţă şi trăiesc undeva în Cuba.


Aceste imagini sunt singura certitudine legată de înmormântarea soţilor Ceauşescu. O casetă care arată cum un sicriu este coborât într-o groapă.



În nicio imagine nu se vede însă dacă în sicrie se află sau nu Nicolae sau Elena Ceauşescu. Se ştie doar că ei au fost înmormântaţi pe 30 decembrie 1989, în cimitirul Ghencea, în prezenţa mai multor ofiţeri de armată coordonaţi de generalul Gelu Voican Voiculescu.

15 ani mai tarziu, fiica Ceausestilor Zoia, cerea justiţiei din Romania să demonstreze că părinţii săi sunt la Ghencea. Procesul a adâncit şi mai mult misterul. Nici măcar angajaţii cimitirului nu ştiau cine era în cele două gropi. La început, li s-a spus că este vorba despre două femei.

Este vorba despre locotenent colonel Enescu Anca Vasile şi colonel Popa Dan. Unul dintre martorii înmormântării a declarat pentru Observator, că aceşti ofiţeri nu există în realitate.

Zoia a murit şi nu a reuşit să afle adevărul. Procesul s-a încheiat în 2008 iar Ministerul Apărării a fost obligat să prezinte acte că soţii Ceauşescu se află în Ghencea. Aceste acte nu există însă.

Observator

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu elena ceausescu
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close