Antena 3 CNN Actualitate Marga, despre expulzarea ambasadorului sirian: Există riscul unei reacţii a Siriei. Şi Băsescu a fost pe această idee

Marga, despre expulzarea ambasadorului sirian: Există riscul unei reacţii a Siriei. Şi Băsescu a fost pe această idee

Marga, despre expulzarea ambasadorului sirian: Există riscul unei reacţii a Siriei. Şi Băsescu a fost pe această idee
Sursa foto: Foto: Mediafax
04 Iun 2012   •   07:20

Prin declararea persona non grata a ambasadorului sirian există riscul unei reacţii a Siriei, este de părere ministrul de Externe, Andrei Marga, acesta fiind un scenariu analizat în minister pe care ar fi mers şi preşedintele Traian Băsescu, informează Mediafax.

Marga a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că ultima discuţie a sa cu Traian Băsescu a fost pe tema retragerii ambasadorului României din Siria şi declararea persona non grata a ambasadorului sirian la Bucureşti.

"Ultima dată a fost discuţia în legătură cu ambasadorul, cu propunerea ministerului de rechemare a ambasadorului României pentru consultări şi de declarare ca persona non grata a ambasadorului sirian (...) Sigur, Ministerul de Externe face analiza cu experţii şi oferă alternative de soluţionare, punând degetul pe rană, spunând: aceasta este o opţiunea noastră. Nimeni nu a eludat complexitatea situaţiei", a explicat Marga.

Ministrul a precizat că la nivelul ministerului au fost analizate mai multe scenarii asupra acestui dosar diplomatic şi au fost propuse o serie de soluţii, care "nu sunt obligative" întrucât decizia în acest caz îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

"Şi noi am spus în materialul ministerului că sunt mai multe variante de soluţii, noi am spus că – şi am dat argumentele – e bine să ne ataşăm unui trend care e reprezentat de Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Spania ... Nu doar de dragul ataşării, ci pentru că acestea erau argumentele. Acolo s-au produs nişte crime, acolo sunt nişte valori foarte scumpe şi nouă care au fost violentate", a afirmat Marga.

El a mai susţinut că unul dintre scenariile analizate, pe care ar fi mers şi preşedintele Traian Băsescu, a fost acela a unei reacţii a Siriei la un eventual gest al României.

"Cazul e încă deschis, Siria din nefericire e o criză încă deschisă, şi atunci vom vedea care e soluţia mai bună. Şi noi, ca minister am spus limpede, şi aici domnul preşedinte a fost pe această idee, de asemenea: retragerea sau mai bine zis declararea non grata a unui ambasador ar putea să atragă reacţii de partea cealaltă, din partea Siriei, sigur, e un risc aici", a mai explicat ministrul de Externe.

Marga a precizat că, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, România este cea care deţine cea mai mare comunitate de cetăţeni în Siria, fiind înregistrate, conform ministerului de interne sirian, 5.000 de persoane, la care se adaugă copiii. El a menţionat că în prezent se desfăşoară un program de repatriere al MAE la care pot apela românii din Siria.

"Nici o soluţie nu era ideală în context şi nici nu este ideală, dar noi credem în continuare că, în consecvenţă cu valorile României şi cu ceea ce face şi o mare parte a aliaţilor noştri, aceasta e soluţia", a mai spus Marga, referindu-se la expulzarea ambasadorului sirian.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat joi că a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis săptămâna trecută în oraşul sirian Houla.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close