Antena 3 CNN Actualitate Maria Grapini, în exclusivitate la Income Magazine, despre noul impozit pentru afaceri

Maria Grapini, în exclusivitate la Income Magazine, despre noul impozit pentru afaceri

Maria Grapini, în exclusivitate la Income Magazine, despre noul impozit pentru afaceri
de N.B.    |    16 Feb 2013   •   18:33

Ministerul Economiei doreşte introducerea, din aprilie până în decembrie, a unui program pilot prin care acest un impozit de tip forfetar să fie aplicat pentru hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele şi baruri.

Ministrul Finanţelor din Guvernul Boc, în 2009, Gheorghe Pogea, a introdus o formă de impozit minim obligatoriu pentru IMM-uri. În baza impozitului minim, firmele au fost obligate să plătească sume pornind de la 500 de euro la 10.000 de euro, în funcţie de cifra de afaceri şi indiferent dacă raportau profit sau pierdere.

Guvernul Boc a eliminat apoi acest impozit în octombrie 2010. Totuşi, trebuie reţinut că în intervalul in care măsura a fost aplicată, au fost desfiintate, ca urmare a acesteia, zeci de mii de firme şi au fost concediaţi peste 100.000 de angajati, conform estimărilor furnizate de patronate.

Ministrul actual pentru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, unul dintre susţinătorii introducerii impozitului forfetar în forma lui actualizată, a precizat însă cu vehemenţă că acest impozit nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc diferenţele fiind majore. Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile. Amplasarea afacerii, vadul comercial, calitatea amplasamentului şi tarifele medii practicate, vor fi doar câteva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar. Va rezulta astfel un procent dintr-un venit standard, pentru fiecare domeniu.

Potrivit reprezentanţilor guvernului Ponta, beneficiile introducerii impozitului forfetar ar fi multiple: simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor în mod corect aceştia urmând să plătească suma fixată, indiferent de cât profit vor produce. Nu se ţine însă cont de posibile victime colaterale, de firme care din motive obiective nu au realizat profit.

Ministrul Maria Grapini a discutat la emisiunea "Income Magazine" despre modul în care se studiază introducerea acestui impozit şi cum ar putea fi el aplicat.



×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close