Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore. Este suspectat că a luat şpăgi de 90 de milioane de euro

de M.Z.    |    S.T.    |    12 Mar 2015   •   23:15
UPDATE 23.15- Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore.

UPDATE 22.15
- Primarul Marian Vanghelie a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat.

Vanghelie este suspectat că a luat şpăgi de 90 de milioane de euro. Nepotul său şi alte trei persoane au fost reţinute în acest dosar.

Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.
 
Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu de către procurorii DNA, care au făcut percheziţii, joi, la locuinţa acestuia, timp de aproximativ cinci ore. Primarul a fost scos din casă de mascaţi, fiind dus apoi la Primăria Sectorului 5, unde au avut loc percheziţii în prezenţa acestuia, timp de peste şase ore. De acolo, primarul a fost adus la DNA pentru audieri.


Vanghelie e suspectat că a dat o gaură în buget de 2 miliarde lei. Primarul percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata unor lucrări, susţin surse judiciare.

Casa lui Vanghelie este percheziţionată, la fel şi sediul primăriei sectorului 5, dar şi Administraţia Domeniului Public.

Update 15.30 - CE CONŢINE DENUNŢUL ANI:
 
În anul 2000, acesta (M.Vanghelie, n.r.) susţine că ar deţine următoarele sume de bani:
- 500.000.000 lei 
- 1.320.000 dolari
 
În anul 2003, acesta susţine că ar deţine suma de 1.250.000 dolari.
 
În ambele situaţii, numitul Vanghelie Marian a susţinut că ar fi deţinut aceste sume de bani cash în apartamentul proprietate personală, înainte de a ocupa funcţia electivă. Aceste declaraţii, susţinute în faţa Comisiei de Cercetare a Averilor privind sumele de bani deţinute anterior perioadei de cercetare, sunt doar la nivel declarativ, existenţa lor nefiind dovedită cu niciun act.
 
Persoana cercetată nu a dovedit niciun aspect concret care să justifice realizarea unor profituri uriaşe anterior anului 2000, aceasta făcând doar simple afirmaţii legate de comercializarea unor mărfuri şi autoturisme, neconsemnate scriptic în vreun document contabil sau financiar, pentru care oricum nu avea obligaţia declarării acestora întrucât nu deţinea, la acea vreme, nicio funcţie publică.
Sursa: denunţ ANI


Update 14.25 - Marian Vanghelie a fost scos cu mascaţii din vila sa şi va merge la sediul Primăriei sectorului 5, pe care o conduce, unde procurorii vor face percheziţii.

Vanghelie a spus că procurorii iau ridicat "câteva ceasuri, nimic altceva".

 
Avocatul primarului de la sectorul 5 a spus că Marian Vanghelie va merge la sediul DNA, după ce procurorii vor termina percheziţiile şi la sediul primăriei.

"Este dus spre cea de-a doua locaţie, unde se va face o percheziţie imobiliară, la sediul Primăriei sectorului 5. Ulterior finalizării procedurii va fi însoţit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au venit cu un mandat şi cu o autorizaţie de la judecător în vederea identificării anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate în cauză şi folosite de către procurori în suspiciunile pe care aceştia le au cu referire la acuzaţiile aduse până la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.


Update 13.19
- Avocatul lui Marian Vanghelie a spus că procurorii DNA au ridicat de la locuinţa primarului sectorului 5 câteva ceasuri, 5-6, a căror valoare nu a putut-o preciza.
 
"Nu ştiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte, ceasurile apar în declaraţia lui de avere", a spus apărătorul lui Vanghelie.
 
De asemenea, avocatul Cezar Bivolaru a mai spus că procurorii au mai ridicat şi câteva înscrisuri ale fostei soţii a lui Vanghelie, mai exact nişte înscrisuri cu terenuri ale mamei acesteia.
 
Percheziţiile s-au terminat, iar acum procurorii vor redacta procesul-verbal.


Update 11.35 - Primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, la locuinţa căruia procurorii anticorupţie fac percheziţii, are calitatea de suspect, a declarat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, precizând că pe mandatul de aducere la DNA se menţionează că acesta este suspectat de abuz în serviciu.
 
"Pe mandatul de aducere am observat că este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment", a spus, joi, avocatul primarului Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru.
 
Întrebat despre valoarea prejudiciului, apărătorul lui Vanghelie a spus că, din actele pe care le-a văzut până acum, nu rezultă prejudiciul în acest dosar.


Marian Vanghelie a şocat de-a lungul timpului prin limbajul său colorat, dar şi prin greşelile flagrante de gramatică. 


Update 11.00 - Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a ajuns la DNA. 


Update 10.55 - Primarul Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, pentru atribuirea unor contracte acordate de primărie, potrivit unor surse citate de Antena 3.


Update 10.14 - În urma percheziţiilor care se fac atât la locuinţa primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, cât şi la instituţia pe care acesta o conduce, edilul va fi ridicat de procurorii DNA şi va fi dus la sediul instituţiei. 

Primarul este vizat de această anchetă penală, numele acestuia apare pe documentele privind percheziţiile din această dimineaţă.
 
_______________________________

Ştirea iniţială 09.58

Mai multe percheziţii au loc, joi dimineaţă, la Primăria sectorului 5, dar şi la locuinţa primarului Marian Vanghelie, precum şi la alte instituţii publice, printre care Administraţia Domeniului Public sector 5.
 
Percheziţiiile derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vizează un posibil caz de fraudare cu un prejudiciu de două miliarde de lei. Este vorba de un contract de lucrări publice atribuit de Primăria sectorului 5 în 2007.
 
Primăria sectorului 5 a mai fost percheziţionată recent, şi atunci era vorba tot de lucrări publice.

Sursele din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au precizat că percheziţiile vizează Primăria Sectorului 5 al Capitalei şi locuinţa edilului Marian Vanghelie, mai mulţi procurori deplasându-se şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum şi la sediul firmei Calex Business.
 
Procurorii fac aceste percheziţii în legătură cu fapte care s-au petrecut din 2007 până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, au adăugat sursele citate. 
 
Procurorii au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei.
 
Marian Vanghelie este primar al sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD
 
Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.


 

Parteneri
x close