Antena 3 CNN Actualitate Marii cumpărători de tutun şi alcool din duty-free-uri, verificaţi de poliţişti

Marii cumpărători de tutun şi alcool din duty-free-uri, verificaţi de poliţişti

Marii cumpărători de tutun şi alcool din duty-free-uri, verificaţi de poliţişti
Sursa foto: Magazine duty-free
16 Feb 2010   •   22:43

Poliţia Română a demarat un plan de acţiune prin care echipe de poliţişti, vameşi şi jandarmi verifică persoanele ce cumpără în cantităţi foarte mari ţigări şi băuturi alcoolice din duty-free-uri, în scopul prevenirii activităţilor ilegale ce pot avea loc până la lichidarea stocurilor.

Poliţia Română colaborează, în acţiunile de control, cu Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, potrivit unui comunicat de presă remis marţi de către instituţie.
Echipele comune, formate din reprezentanţi ai Poliţiei Române, ai Gărzii Financiare, ai Inspectoratului General al poliţiei de Frontieră, ai Autorităţii Naţionale a Vămilor şi ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au început încă de luni controalele în magazinele duty-free, în tmp ce specialiştii antifraudă, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor, Poliţiei Rutiere şi Poliţiei de Ordine Publică verifică pieţele şi târgurile în care se vând produse cumpărate din magazinele de la graniţă. În plus, poliţiştii rutieri au organizat filtre pentru a descoperi transporturi ilegale de ţigări şi alcool.

Potrivit Poliţiei Române, magazinele duty-free sunt principala sursă ce alimentează comerţul ilegal cu tutun. În lunile ianuarie şi februarie, reprezentanţii legii au întocmit 32 de dosare penale, în care sunt cercetate 45 de persoane pentru trafic şi contrabandă cu ţigări, iar peste 600 de persoane au fost sancţionate cu amendă, valoarea contravenţiilor fiind de aproape un milion de lei. În intervalul de timp precizat, poliţiştii au confiscat peste 8,3 milioane de ţigări, în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

Comerţul de alcool şi tutun în regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.
"În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a ordinului, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse", se arată în ordinul ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la 12 februarie 2010.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tutun tigari alcool
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close