Antena 3 CNN Actualitate Marius Budăi, anunţ despre planul de creştere a salariilor şi a pensiilor | Ce condiţii trebuie îndeplinite

Marius Budăi, anunţ despre planul de creştere a salariilor şi a pensiilor | Ce condiţii trebuie îndeplinite

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN care este planul pentru creşterea salariilor şi a pensiilor.

Marius Budăi, anunţ despre planul de creştere a salariilor şi a pensiilor | Ce condiţii trebuie îndeplinite
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    17 Apr 2023   •   18:19

Ministrul Muncii, Marius Budăi anunță decizii de Paște. Acesta a explicat ce se întâmplă cu salariul minim şi de când ar putea să crească la 3.500 sau 4.000 lei, dar şi ce se întâmplă cu pensia minimă, când ar putea ajunge la 3.000 lei şi în ce condiţii. 

Întrebat cât ar trebui să fie pensia minimă în România pentru un trai cât de cât decent, Marius Budăi a spus:

"Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare. Am făcut odată imprudența să dau o valoare și tot timpul vor fi comentarii. Atunci când ai un prag, de ce nu mai mult, de ce nu mai puțin? De unde să plătim? De ce cifra aceasta? Eu cred că discuțiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exacte, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viața unui om la fiecare etapă a a vieții lui și ce parcurge în acea etapă și ce nevoie are?

Sunt întrebări care nu au decât un final, o critică pe care ți-o iei, ți-o primești ulterior nemeritat, pentru că unii oameni au nevoi mai mari, alții mai mici și tot timpul vor fi comentarii în jurul acestei cifre.

Însă datoria noastră este și cred că s-a văzut de când am intrat la guvernare, noi PSD, că am avut mare parte din măsurile sociale care au fost implementate și sunt în derulare, de a fi implementate, o necesitate pentru oameni și nu era doar un moft al Partidului Social Democrat. Însă trebuie în același timp să avem acel echilibru între măsurile sociale și măsurile economice, astfel încât să nu dezechilibrăm.

Nu promovăm și nu vom promova niciodată într-o perioadă de criză cum suntem acum la nivel mondial. Este nu este o perioadă tocmai fericită să promovăm austeritatea sub nicio formă. Am spus și în 2010-2012, când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, intenții de tăieri de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluție și nu vom promova așa ceva.

Nu pot încadra în timp, însă, din păcate, noi ar trebui să strângem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui "nu pot și vom vedea". Știți că doar de asta am avut parte în anii 2020 și anii 2021, deci răspunsul de genul nu se poate și vom vedea, să trecem la la expresia se poate facem acum și încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile și să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății. Trebuie să continuăm astfel de lucruri și suntem în situația în care stingem incendii, pentru că am intrat la un deficit foarte mare, la niște împrumuturi foarte mari atunci.

Vă aduceți aminte când țara s-a împrumutat în anii 2020-2021, cât nu se împrumutase în ultimii 20 de ani. Trebuie să rostogolim, să plătim acele împrumuturi, trebuie să creem acel echilibru între măsurile economice și sociale și trebuie să fim foarte, foarte atenți. Trebuie să vedem cum încadrăm și cum facem ca și acei oameni care au lucrat mai mult decât stagiu minim de cotizare să fie remunerați în plus față de cei care au lucrat doar stagiu minim de cotizare. Discuția este mult mai amplă aici.

Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți la evoluție și să luăm decizii pe măsură ce evoluția la nivel mondial, la nivel european și la nivel de țară va fi parcursă și să vedem care sunt rezultatele.

Nu cred că este o perioadă acum în care să faci planuri pe foarte mulți ani. Repet, noi am venit la guvernare și încă stând stingem incendii din trecut, pentru că suntem încadrați într-o procedură de deficit excesiv și căutăm soluții să rezolvăm, să apărăm puterea de cumpărare, să apărăm locurile de muncă, să creăm noi locuri de muncă.

Sunt foarte multe decizii și foarte multe măsurile pe care trebuie să le luăm. Existau două variante pe masă acum câteva luni că vreți să mai creșteți salariul minim până la 3.500 lei.

Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje extrem de clare, fără a greși și o să mă feresc să fac acest lucru. Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 lei pentru salariu minim.

Bineînțeles, a înțeles și Guvernul să participe la acest salt și 200 lei nu sunt taxați. Avem discuții cu partenerii sociali și o asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului cu partenerii sociali, cu sindicatele și cu patronatele și, bineînțeles, Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fim.

Însă repet, toate aceste lucruri, câteodată istă o vorbă care în România spune că duș mai bine le este dușmanul binelui. Trebuie să vedem ce ne dorim, trebuie să ne vedem și să avem discuții clare și uneste cu mediul de afaceri, astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem până acum.

Avem salariul 4,000 minim în în construcții făcu. Ulterior, în 2022, am instituit acel salariu de 3.000 lei minim și cu fiscalizare redusă și în agricultură și alimentație. Acum salariul în construcție este 4.000 lei.

Studiem ambele variante, suntem în continuu dialog cu partenerii sociali și vedem în a 2-a parte a anului ce putem discuta cu dumnealor. Mă feresc să dau cifre și o să mă feresc să dau informații care nu sunt clare și nu sunt discutate îndelung și agreate și în coaliția politică, dar și cu partenerii sociali, pentru că nu este corect.

Însă discuțiile sunt pentru a avea o nouă creștere a salariului minim, fie început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate și pentru mediul de afaceri, dar și ținând cont de evoluțiile și de putere de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close