Antena 3 CNN Actualitate Câți bani vor primi tinerii de azi la vârsta pensionării. Marius Budăi explică

Câți bani vor primi tinerii de azi la vârsta pensionării. Marius Budăi explică

Marius Budăi a explicat care va fi valoarea veniturilor tinerilor de azi în momentul în care vor ieși la pensie.

Câți bani vor primi tinerii de azi la vârsta pensionării. Marius Budăi explică
Sursa foto: Facebook
de Laura Dinu    |    16 Ian 2023   •   16:34

Întrebat dacă este adevărat că vom avea pensii mai mici decât au acum părinții noștri, Marius Budăi susține că nu poate fi vorba despre așa ceva. 

”Nu este adevărat pentru că, în continuare, politica de creșteri salariale, politica de creștere a salariului minim, împing veniturile românilor în sus. Bineînțeles că nu la un nivel care să fie neapărat mulțumitor, însă împing veniturile în sus. Asta, pe contributivitate, înseamnă și împingerea contribuțiilor în sus și înseamnă și pensii mai mari pe viitor”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Marius Budăi a anunțat ce se va întâmpla cu românii care vor să își cumpere vechime după 31 august 2023

În contextul în care termenul limită până când cei care vor o pensie mai mare își pot cumpăra vechime în muncă se apropie cu pași repezi, ministrul Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla după data de 31 august.

În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020.

Ministrul Marius Budăi susține că, ”în funcție de dinamica activității din acest an”, se va lua o decizie cu privire la o eventuală continuitate a acestei măsuri. 

”Există două tipuri de contracte. Contracte pe care le încheiem astăzi, de exemplu, care intră în vigoare de astăzi și se derulează pe viitor și tipuri de contracte pentru a achiziționa șase ani anteriori de vechime necesari îndeplinirii stagiului minim sau stagiului standard de cotizare.

Dacă ne referim la prima speță pe care v-am prezentat-o, se vor încheia în continuare, de acum încolo, pentru că vor fi prezente probabil și pe viitor în legea pensiilor.

Dacă ne referim la a doua speță, legea spune că până în 31 august, acest an, se mai pot achiziționa șase ani. Vă informez că, în a doua jumătate și chiar pe tot parcursul anului 2022, a scăzut numărul de cereri, iar măsura derulează de foarte mulți ani. Prima dată au fost cinci ani, după care s-a ridicat la 6 ani și continuăm această măsură și în acest an până la 31 august. 

În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Marius Budăi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close