Antena 3 CNN Actualitate Legea pensiilor se modifică! Schimbări majore pentru milioane de români

Legea pensiilor se modifică! Schimbări majore pentru milioane de români

Formula de calcul va fi schimbată, astfel încât oamenii ar putea primi majorări mai mici față de ce prevedea vechea lege. De altfel, o lege care nu se aplică de trei ani! În plus, ministrul Muncii a anunțat în urmă cu puțin timp că nu crede că perioada minimă de contributivitate va scădea la 10 ani. O serie de modificări urmează să fie făcute după ce legea va ajunge în Parlament.

Legea pensiilor se modifică! Schimbări majore pentru milioane de români
Sursa foto: pixabay.com
de Laura Dinu    |    06 Iun 2022   •   10:01

Noua lege a pensiilor ar trebui sa fie adoptată de Parlament în perioada următoare și să vină cu mai multe modificări.

Un punct important este acela ca până în august 2023, românii care au nevoie de vechime în muncă mai pot cumpăra vechimea, apoi legislația nu mai permite acest lucru. Prin urmare, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă. 

Se discută însă și despre cum o să arate cotizația minimă pentru pensionare. În acest moment este în vigoare o vechime de 15 ani, însă este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani. 

Dacă acest lucru se va întâmpla, persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani, vor primi o pensie egala cu 40% procente din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, iar cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egala cu 45% de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. Asta ar însemna 1020 de lei din 2550 de lei cât este salariul minim brut in prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

Se ia în calcul însă și varianta modificării punctului de calcul, astfel încât să nu mai existe o inechitate la acest capitol iar pensiile să poată fi calculate într-un mod în care oamenii să nu mai fie nemulțumiți.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. 

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament in momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen. 

”Rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze”

Marius Budăi ministrul Muncii, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 Care sunt schimbările care urmează să aibă loc în perioada următoare. 

”Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu banca mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, banca mondială și Comisia Europeană și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent. 

Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român. 

”Trebuie reparat acest sistem!”

Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze” a explicat Marius Budăi la Antena 3. 

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai spus Budăi.

Ministrul a anunțat că procesul de recalculare este deja în derulare. 

×
Subiecte în articol: Marius Budăi pensii
Parteneri
Salariul vine mai devreme în aprilie! Vești bune pentru români
x close