Antena 3 CNN Actualitate Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România

Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România

Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5, în România
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Mar 2011   •   12:55
Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adâncime, ar putea apărea după 2040, a declarat duminică, la un post de televiziune, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, informează Mediafax.

El a precizat că, din punctul său de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât aceasta a fost proiectată astfel încât să reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsă în zona seismică Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că în România este deocamdată linişte din punct de vedere seismologic, iar mişcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge ţara noastră, pentru că "sunt multe sisteme amortizante până aici". 

"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.

El a precizat că nu ştie când va veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.

Specialistul susţine că după anul 2040, până în 2066, există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adâncime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.

 
 

×
Subiecte în articol: Gheorghe Marmureanu cutremur Vrancea
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close