Antena 3 CNN Actualitate Mars retrage mai multe tipuri de îngheţată de pe piață, din cauza pesticidului cancerigen, după alerta emisă de Comisia Europeană

Mars retrage mai multe tipuri de îngheţată de pe piață, din cauza pesticidului cancerigen, după alerta emisă de Comisia Europeană

Compania Mars retrage de la comercializare îngheţatele Bounty (îngheţată 6 batoane), Twix (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată 6 batoane) Snickers (îngheţată baton 48 grame), Snickers Xtra (îngheţată baton 66 grame), Bounty (îngheţată baton 39,1 grame) şi Twix (îngheţată baton 40 grame), potrivit ANSVSA, care publică anunţul companiei producătoare.

Mars retrage mai multe tipuri de îngheţată de pe piață, din cauza pesticidului cancerigen, după alerta emisă de Comisia Europeană
de Mia Lungu    |    17 Iul 2021   •   20:36

Potrivit anunţului publicat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), consumarea produselor nu este nocivă, iar retragerea de la comercializare are loc în urma prezenţei oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de lege într-un ingredient produs de unul din furnizorii Mars.

"Mars recheamă din România produsele (...) de îngheţată menţionate (...). Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE. Acest fapt are impact cu privire la Mars precum şi alţi producători.

ESTE IMPORTANT că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de îngheţată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din îngheţată este minimal şi mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă", se menţionează în anunţul Mars publicat de ANSVSA.

Compania Mars România colaborează cu autorităţile competente în materie de siguranţă alimentară şi cu clienţii vânzători cu amănuntul pentru a se asigura că toţi consumatorii sunt informaţi de rechemare, se precizează în comunicat.

Niciun alt brand sau produs ale Mars sau alte loturi din aceleaşi produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate, potrivit producătorului.

Loturile şi datele de valabilitate ale produselor retrase de la comercializare sunt disponibile pe site-ul ANSVSA.

Compania Mars România recomandă clienţilor care au achiziţionat produse rechemate şi care doresc rambursarea costului să trimită poza ambalajului fiecărui produs, împreună cu numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail şi adresa poştală, la contactmars@mhmr.ro.

Pentru validarea cererii, este necesar ca în poze să fie vizibile data valabilităţii şi codul lotului pentru fiecare produs, informaţii aflate pe spatele ambalajului. În urma cererilor trimise, producătorul va rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziţionate, se precizează în comunicatul Mars România publicat de ANSVSA. 

Loturi de înghețată contaminată cu pesticide cancerigene, în România. Comisia Europeană a emis alerta alimentară

Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase toate de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană vineri seară, notează AFP.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

Peste 100 de mii de bucăți de înghețată, retrase deja de pe piața din România

Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară la ANSVSA, a precizat, la Antena 3, că este vorba despre mai multe loturi contaminate, și că anumte sortimente de înghețată au fost deja retrase de pe piața românească, în ultima lună.

"Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv, în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată. 

În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100 de mii de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile. Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată." 

Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă "vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate" cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară.

Acest lucru a fost decis "pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori", conform termenilor comunicatului dat publicităţii după trei reuniuni de criză desfăşurate la 29, 30 iunie şi 13 iulie.

×
Subiecte în articol: mars piata inghetata Comisia Europeana
Parteneri
Ultimele imagini cu şeful de la GSP, înainte de accident - EXCLUSIV
x close