Antena 3 CNN Actualitate Mărturia asistentului care a coordonat o naştere prin apel video, din cauza zăpezii: "La primul apel mama nu a spus că este gravidă"

Mărturia asistentului care a coordonat o naştere prin apel video, din cauza zăpezii: "La primul apel mama nu a spus că este gravidă"

Asistentul care a coordonat o naștere prin apel video în Botoșani, din cauza drumurilor blocate de zăpadă, a povestit întreaga experiență în direct la Antena 3 CNN.

de Ioana Mircea    |    06 Apr 2023   •   11:58

Relu Chiriac este asistentul medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Botoşani, care a coordonat prin apel video, în timpul manifestării codului roșu de ninsoare și viscol, nașterea unei fetițe din Crasnaleuca, judeţul Botoşani.

Ambulanţa nu a putut ajunge acasă la mama care a cerut ajutor la 112, din cauza drumurilor blocate de zăpadă. În urma ajutorului video primit, femeia a născut o fetiţă sănătoasă de aproximativ 2,8 kg. Aceasta s-a aflat la a patra naştere.

Asistentul medical Relu Chiriac a povestit în direct la Antena 3 CNN întreaga experiență. El a spus că la primul apel pe care mama l-a efectuat către urgențe, ea nu a recunoscut că este gravidă.

"La primul apel, mama nu a spus că este gravidă, ea a sunat pentru o sângerare. Abia la al doilea apel a recunoscut că are burtă, probabil din cauza emoţilor. Nici nu a fost urmărită de un medic.

Citeşte şi: O femeie a născut acasă, cu medicii prin apel video, din cauza drumurilor închise, în Botoșani! Județul este sub cod roșu de ninsori și viscol

Am încercat să facem o evaluare cam la câte luni este însărcinată şi alerta s-a produs la un nivel maxim când s-a luat decizia la dispecerat că acolo avem, de fapt, o femeie gravidă, care era absolut clar că va naşte cu noi", a declarat asistentul medical.

Acesta a spus că lucrurile au decurs cu o reuşită de 100%. "Nu am pierdut-o nici o clipă din telefon. A stat cu noi în apel vreo 40 de minute până am reușit cu ajutorul pompierilor să aducem o vecină de a ei care să o ajute şi să ne ajute pe noi să nască.

Totul a decurs şi cu un noroc extraordinar pentru că femeia respectivă a ajuns cam cu 5 minute înainte să se producă expulzia. Femeie este cadru didactic. Mi-a ascultat toţi paşii. A fost foarte atentă la ce spuneam eu. Lucrurile au decurs foarte frumos şi cu o reuşită de 100%", a declarat Relu Chiriac pentru Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Botoșani cod roşu de ninsori
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close