Antena 3 CNN Actualitate Mărturii cutremurătoare despre infernul din Grecia: "Oamenii trăiesc un coşmar"

Mărturii cutremurătoare despre infernul din Grecia: "Oamenii trăiesc un coşmar"

Imaginile apocaliptice filmate pe insula Evia fac înconjurul lumii. Zeci de focare au izbucnit în ultimele 24 de ore, iar pompierii încearcă din răsputeri să pună capăt coșmarului. Cristi Popovici, reporter special Antena 3 trimis în Grecia, a povestit experiența cutremurătoare la care a fost martor în infernul elen.

Mărturii cutremurătoare despre infernul din Grecia: "Oamenii trăiesc un coşmar"
de Claudia Popovici    |    09 Aug 2021   •   17:08

Insula Evia a devenit Iadul pe pământ, după ce flăcările până la cer au devastat pădurile din destinația de vis. După șase zile e de la apariția primului focar, incendiul a scăpat de sub control și a făcut prăpăd în numeroase localități. Situația critică a impus un nou ordin de evacuare pentru mai multe sate.

Flăcările au devastat insula şi au făcut scrum sute de locuinţe. Oamenii disperați, prinşi în mijlocul flăcărilor spun că trăiesc într-un coşmar.

Incendii Grecia, cursă contracronometru de salvare pentru pompieri

Nici avioanele și nici elicopterele nu mai pot zbura odată cu lăsarea nopții și noaptea este momentul în care incendiul se extinde cel mai mult. Cea mai rapidă cale a localnicilor de a fugi din infern a fost, din nou, cu ajutorul feriboturilor.

În stațiunea Pefki sute de oameni au fost urcați în ambarcațiuni și duși în port la 150 de km de Atena. O parte din localnici, însă, au refuzat să plece, în speranța că își mai pot salva casele.

156.000 de hectare făcute scrum în incendiile din Grecia

„Joi am avut o experiență traumatizantă, în momentul în care vedeam oamenii la intrarea în localitatea Afidnes la 20 de km de Atena şi în interior focul venea spre case de pe câmp. Nu erau pompieri şi într-o transmisie live una din case a luat foc şi nu avem ce să facem", a spus Cristi Popovici, reporter special care a fost martor la infernul din Grecia.

Până acum flăcările au făcut scrum peste 156.000 de hectare în toată Grecia. Alte focare periculoase continuă să fie active lângă peninsula peloponeză de lângă Olimpia antică și la nord de Atena.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a mulțumit într-un mesaj pe Twitter celor 22 de țări care au trimis ajutor pentru combaterea incendiilor.

România a trimis 108 pompieri cu 22 de autospeciale pentru stingerea incendiilor din Grecia

„Multe focare sunt în zone izolate. Acolo se poate interveni doar cu elicoptere și cu avioane de mare capacitate. În rest, în zonele locuite pompierii intervin zi lumina.

Conform protocolului pompierii români acționează pe timpul zilei până se acomodează cu terenul accidentat şi locurile necunoscute. După acomodare vor interveni alături de echipele elene şi pe timpul nopții", a mai povestit Cristi Popovici.

România a trimis la incendiile din Grecia tot ce are mai bun

Autoritățile elene au rămas impresionați de curajul și tehnica pompierilor români. România a trimis tot ce are mai bun. Cele mai noi mașini, unele dintre ele aflate chiar la prima misiune, militari echipați corespunzător cu stații cu drone, cu ajutorul cărora identificau imediat focarele şi acționau la punct ochit", a mai povestit Cristi Popovici.

Gest de solidaritate faţă de Grecia de la pompierii veniţi în vacanţă

„Am întâlnit pompieri veniţi în vacanță din Canada, care în momentul în care au văzut desfășurarea de forțe au abandonat vacanța și au luat niște echipamente de la voluntarii din zonă și au participat cot la cot cu toată lumea la stingerea incendiilor.

Alături de pompierii greci aceştia au lăudat curajul pompierilor noştri care întrebați de ce acționează atât de dedicat au răspuns că asta le este meseria", a mai spus Cristi Popovici, reporter special Antena 3 trimis în Grecia.

×
Subiecte în articol: incendii Grecia insula Evia pompieri
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close