Antena 3 CNN Actualitate Mărturisiri incredibile despre Regele Mihai de la omul care l-a cunoscut personal în exil

Mărturisiri incredibile despre Regele Mihai de la omul care l-a cunoscut personal în exil

Mărturisiri incredibile despre Regele Mihai de la omul care l-a cunoscut personal în exil
06 Dec 2017   •   11:01

Dinu Zamfirescu, fost deținut politic, exilat politic în Franța, ziarist la BBC, militant pentru drepturile omului, cercetător al arhivelor comunismului, fondator al Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, a fost invitatul Nadinei Câmpean în emisiunea Previziuni.

Jurnalistul a povestit momente inedite despre Regele Mihai, dar și cum l-a cunoscut prima dată pe Majestatea sa.

„A fost o inițiativă a mea de a-l cunoaște și de a vorbi cu Majestatea Sa, în momentul când în ezil era o oarecare perturbare, oamenii nu prea erau bine axați pe direcții. Și am zis să vorbesc și eu cu Regele pentru că el impune, așa cum a impus și mai demult, tot în exil, Comitetul Național Român, să vedem să fac o unire în jurul lui a românilor exilați. M-am dus să-i propun asta, dar el a fost destul de sceptic. Mi-a spus: „Da, o să-i chem aici și o să înceapă să se certe aici”. Zic, „față de Majestatea Voastră le e rușine și Majestatea Voastră impune, nu o să se petreacă așa”. A fost mai activ la un moment dat, au fost și contacte și cu alții. Eram destul de intimidat când l-am văzut pentru că Regele avea o personalitate care impunea fizic. Fiind și eu mai timid, Majestatea Sa era destul de timidă. S-a legat mai greu dialogul, dar s-a legat până la urmă. Și am continuat să avem contacte destul de frecvente, mai ales că împreună cu alți români din exil am luat decizia de a-l promova”, a povestit Dinu Zamfirescu.

Despre refuzul autorităților de a-l reprimi în țară după anii 90, fostul deținut politic a mărturisit: „Era foarte trist”.

În ceea ce privește cea mai plăcută amintire cu Regele Mihai, Dinu Zamfirescu a completat: „Toate mi-au fost foarte dragi. N-aș putea să spun una care mi-a fost mai dragă decât alta. Căutam să facem cât mai mult ca Regele să poate reveni în țară”.

Cum era Regele Mihai cu adevărat? „Era un om foarte direct, simplu și normal. Era o personalitate deosebită, ținea enorm de mult să se vorbească corect romanește și chiar texte le corecta în limba română. Era și deosebit de atent la tot felul de lucruri care să nu șocheze demnitatea sau bunul simț în public al diverșilor oameni din preajma lui. Era destul de strict în această privință”, a mai spus jurnalistul.

×
Subiecte în articol: Regele Mihai I previziuni
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close