Antena 3 CNN Actualitate Masacrul de la Bascov | Psiholog criminalist: "Avem nevoie de campusuri preventiv-protective pentru bolnavii psihici"

Masacrul de la Bascov | Psiholog criminalist: "Avem nevoie de campusuri preventiv-protective pentru bolnavii psihici"

Crima feroce de la Bascov, făptuită de un bărbat cu probleme psihice aflat sub tratament, aduce în prim plan necesitatea instituţionalizării mai eficiente a unor astfel de oameni. Psihologul criminalist Tudorel Butoi trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea schimbării legislaţiei şi a modului de abordare a unor astfel de cazuri.

Masacrul de la Bascov | Psiholog criminalist: "Avem nevoie de campusuri preventiv-protective pentru bolnavii psihici"
de Dana Musceleanu    |    10 Aug 2022   •   10:02

Întreaga ţară a fost oripilată la aflarea ştirii că un bărbat de 52 de ani şi-a măcelărit cu un ciocan şi pietre cinci membri ai familiei. Omul, cu probleme psihice, lua tratament şi ar fi fost tratat de unul dintre cei mai buni psihiatri din Piteşti. Cu toate acestea, nu a fost suficient. 

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat că nu întotdeauna poţi intui şi preveni astfel de comportamente ale bolnavului psihic, care poate fi extrem de imprevizibil. 

El a precizat că este nevoie de o modificare a legii bolnavului psihic periculos şi a pledat pentru înfiinţarea unor "campusuri preventiv-protective care să-l apere și pe bolnavul acesta nefericit de influențele societății și să ne protejeze şi pe noi de comportamentele lui imprevizibile".

"Un campus care să ia în custodie asemenea personaje potențial-explozive trebuie să existe neapărat în fiecare regiune a acestei țări și să fie făcute după normele europene.", a punctat Tudorel Butoi. 

Psihologul a mai explicat modul în care funcţionează acum sistemul.

După o faptă de bravură - distrugeri, incendiere, violență în familie şamd - bolnavul, la sesizarea organelor de poliție, este luat și dus la camera de gardă a unui ospiciu sau centru de psihiatrie. Acolo este diagnosticat, este sedat, este calmat, i se prescrie un medicament, e ținut 1-2-3 zile şi e trimis acasă cu medicație ambulatorie.

Problema este că acasă nu-și ia medicamentele, consumă alcool, intră în conflicte cu membrii familiei și vecinătate și ai crima pe loc.

"De aceea înființarea unui campus preventiv protectiv este o necesitate", a conchis psihologul criminalist Tudorel Butoi. 

Bărbatul din Bascov care și-a ucis familia a fost reținut! Ce au găsit criminaliștii în casă: ”Este inimaginabil!”

 

 

×
Subiecte în articol: Bascov Tudorel Butoi
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close