Antena 3 CNN Actualitate Proiect de lege controversat. Zeci de mii de şoferi ar putea fi obligaţi să renunţe la maşini

Proiect de lege controversat. Zeci de mii de şoferi ar putea fi obligaţi să renunţe la maşini

Proiect de lege controversat. Zeci de mii de şoferi ar putea fi obligaţi să renunţe la maşini
Sursa foto: sursa: ziuaveche.ro
17 Oct 2015   •   19:42

Parlamentarii vor sa opreasca inmultirea masinilor cu volan pe partea dreapta, care circula in Romania, potrivit stirileprotv.ro.

Ei vin cu o propunere care face dificila obtinerea avizului pentru conducerea unui asemenea autoturism. O statistica a politiei arata ca aproape toti soferii cu astfel de masini, implicati in accidente rutiere, sunt si vinovati de producerea lor.

Posesorii masinilor cu volanul pe partea dreapta ar trebui sa indeplineasca trei conditii ca sa le poata conduca pe drumurile din Romania. Autoturismul sa aiba oglinzi periscopice, iar soferul sa fi facut un curs de conducere pe masina modificata.

Alexandru Nazare, deputat: "Consideram ca atat timp cat existat oglinzile periscop si soferul a facut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregatit incat sa nu se mai intample accidente."

A treia conditie starneste insa controverse. Initiatorul legii crede ca soferul ar trebui sa aiba permis eliberat de tara unde sensul de mers este reglementat pe partea stanga, cum este de exemplu Marea Britanie. Asta face ca masinile cu volan pe dreapta sa nu mai circule in Romania.

Masura este vazuta cu ochi buni si de inspectorii RAR, care recunosc ca nu pot respinge inmatricularea unei masini cu volan pe dreapta, second hand, din cauza legislatiei europene.

Bucur Cristian, RAR: Propunerea este ajutatoare. Acele oglinzi nu sunt obligatorii, desi se regasesc pe piata. Daca se adopta, ar putea fi verificati in trafic.

Propunerea parlamentarului Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, vine dupa constatarea ca zeci de accidente rutiere cu victime au loc din cauza masinilor de acest fel.

In prezent, peste 10 mii de vehicule cu volanul pe partea drepata sunt inmatriculate in Romania. Singura modificare obligatorie impusa de RAR este reglarea farurilor, ca sa nu ii orbeasca pe cei care vin din sensul opus.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close