Antena 3 CNN Actualitate 31 de milioane de măşti, retrase de pe piaţa. Președintele ANPC: ''Este vorba despre produse aduse din China!''

31 de milioane de măşti, retrase de pe piaţa. Președintele ANPC: ''Este vorba despre produse aduse din China!''

Este alertă de măști neconforme! Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a retras de pe piață peste 30 de milioane de măști de protecție, în urma unor controale efecutate.

31 de milioane de măşti, retrase de pe piaţa. Președintele ANPC: ''Este vorba despre produse aduse din China!''
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    13 Noi 2020   •   11:30

ANPC a retras recent de la vânzare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, după mai multe controale făcute în țară.

Este vorba despre măștile care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate. Prin urmare, este posibil ca ele să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță.

Produsul este comercializat într-o cutie de carton albă, cu reflexe albastre, conținând 50 de bucăți.

Reprezentanții ANPC spun că măștile nu protejează în mod corespunzător

Eduardt Cozminschi, noul președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit despre măștile din China care au fost importate în România.

''Este vorba despre produse aduse din China. Au sosit identificate într-un magazin chinezesc din Cluj, au fost retrase de la comercializare bucăţile 890 de bucăţi, deci tot stocul existent, iar ameda contravenţională aplicată a fost în valoare de 20.000 de lei. 

În acest moment, noi urmărim cu mare atenţie, monitorizăm piaţa pentru a indentifica astfel de produse neconforme. În ultima perioadă, cel puţin România a transmis nu mai puţin de nouă notificări către sistemul RAPEX, şi alte opt notificări sunt în aşteptare deja la Comisariatul Regional Bucureşti-Ilfov.

Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent agreat de către Uniunea Europeană

Sunt în continuare astfel de produse. Noi după ce primim astfel de notificări, imediat anunţăm şi Poliţiile Vamale şi toate comisariatele din ţară pentru a urmări dacă mai există astfel de produse. În urma identificării unui astfel de produs, noi transmitem o reacţie către în Uniunea Europeană în momentul în care identificăm un astfel de produs.

Există un filtru când ele intră în ţară, dar se mai strecoară prin diverse canale. Există şi varianta colete prin Poştă, şi atunci trebuie să urmărim cu mare atenţie ceea se se întâmplă în piaţă'', a spus preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, în exclusivitate la Antena 3.

De altfel, ANPC a oferit informații despre alertă transmisă de România prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX).

×
Subiecte în articol: măşti masti chirurgicale ANPC piata China
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close