Antena 3 CNN Actualitate Măştile FFP2 sunt recomandate de Guvern, dar nedorite de români: "Mi se par exagerat de scumpe!"

Măştile FFP2 sunt recomandate de Guvern, dar nedorite de români: "Mi se par exagerat de scumpe!"

Măştile FFP2 ar putea deveni obligatorii şi în România. Autorităţile spun că acest tip de mască este cel mai sigur. Tocmai de aceea, în şedinţa de Guvern de ieri, s-a propus ca purtarea măştilor FFP2 să fie obligatorie, mai ales că numărul de infectări creşte foarte repede.

Măştile FFP2 sunt recomandate de Guvern, dar nedorite de români: "Mi se par exagerat de scumpe!"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2022   •   10:18

Nu s-a luat, însă, nicio decizie clară în acest sens, dar oamenii sunt revoltaţi şi spun că aceste măşti sunt mult prea scumpe şi nu-şi permit să le cumpere.

Ministrul Sănătăţii recomandă măştile FFP2

"Utilizarea măştii, este în mod evident o barieră care poate fi eficientă în calea transmiterii. Măştile FFP2 sunt mai potrivite decât măştile textile", a declarat ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila.

Măştile model FFP2 pot capta peste 94% din particulele din aer, dar sunt mai greu de suportat decât cele chirurgicale.

"Este evident că masca FFP2 este mai bună decât masca simplă. E mai incomodă şi mai greu de purtat", a explicat Marius Ioan Balea, medic pneumolog Spitalul Colentina.

Masca FFP2 este mult mai scumpă decât cea chirurgicală

Românii sunt speriaţi de eventuala obligativitate de utilizare a acestui tip de mască. A

"50 de lei, 10 lei măşti, înseamnă cam 5 lei masca, nu? Mi se par exagerat de scumpe", spune un bărbat.

În tot acest timp, directorii şcolilor anunţă că vor fi pregătiţi în orice moment să se adapteze noilor măsuri, însa cu o condiţie: costurile să fie acoperite de autorităţi.

"Daca specialiștii consideră că sunt mai eficiente, noi suntem de acord să le purtam și vom respecta regula așa cum ne este ea transmisă", Diana Răducanu, director adjunct Jean Monet

Specialiştii atrag atenţia asupra măştilor FFP2 contrafacute

"Foarte important să fie dintr-o sursă sigură. Este foarte important să avem traducerea în limba română trecută pe aceste măşti, unde să fie tot în română trecute caracteristicile, parametrii, gradul de protecţie şi trecută, într-adevăr, şi distribuitorul/importatorul, pentru a avea o siguranţă, că am achiziţionat nişte măşti de calitate", precizat Teodora Tilea, farmacist.

Cât de eficiente sunt măştile de protecţie din comerţ

Un studiu al Universității din Minnesota a analizat eficienţa măştilor de protecţie. Dacă persoana infectată este fără mască și porţi o mască de pânză, după 20 de minute rişti să te infectezi, o mască chirurgicală te protejează jumătate de oră, iar una tip FFP2 îţi asigură protecţie 2 ore şi jumătate.

Protecția maximă de 25 de ore, este obținută atunci când fiecare dintre cele 2 persoane - si cea infectata si cea sanatoasa- poarta masca FFP2.
 

×
Subiecte în articol: măşti FPP2 masuri guvern
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close