Antena 3 CNN Actualitate Ce măsuri iau autorităţile de la noi pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni

Ce măsuri iau autorităţile de la noi pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni

Pe lângă teama de război, mulţi refugiaţi din Ucraina se confruntă şi cu teama de necunoscut. Unii sunt doar în tranzit în ţara noastră, însă alţii îşi doresc să înceapă în România o nouă viaţă. În aceste condiţii, Guvernul a anunţat o serie de măsuri pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni.

Ce măsuri iau autorităţile de la noi pentru a-i sprijini pe refugiaţii ucraineni
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre | Hepta
de Silviana Baicu    |    08 Mar 2022   •   13:04

Toţi copiii ucraineni aflaţi în ţara noastră, vor avea dreptul la educaţie în şcolile din România în aceleaşi condiţii cu elevii români. Vor beneficia de cazare gratuită în internatele şcolare, de rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale.

Mai mult, statul le oferă gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege. Iar în acelaşi timp, studenţii vor beneficia de o subvenţie pentru cazare de 50 de lei pe zi şi o subvenţie de masă de 20 de lei pe zi, timp de trei luni. Vorbim şi de îngrijirea medicală.

Refugiaţii ucraineni vor beneficia gratuit de asistenţă medicală

În acest sens, autorităţile au anunţat că refugiaţii ucraineni vor beneficia gratuit de asistenţă medicală şi tratament corespunzător pentru situaţii de urgenţă. Potrivit acestora, serviciile medicale vor fi oferite atât în taberele temporare de cazare cât şi în locaţiile de cazare stabilite de comitetele pentru situţii de urgenţă.

Ba mai mult, aceştea vor fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică pentru a beneficia de medicamente şi asistenţă medicală adecvată. Iar pentru copiii neînsoţiţi, în fiecare judeţ va fi construit un grup operativ care va identifica măsurile necesare pentru protecţia lor.

Acum însă, pentru mii de ucraineni, ţara noastră a devenit cel mai apropiat loc unde au decis să înceapă o nouă viaţă. Iar mulţi se întreabă cum vor supravieţui. Pentru aceşta, autorităţile au anunţat că au facilitat accesul pe piaţa muncii.

Astfel, vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a avea nevoie de viză de şedere. Potrivit datelor oficiale, până acum au cerut azil în România peste 1.800 de refugiaţi din Ucraina.

Măsuri de sprijin pentru refugiaţii ucraineni 

- toţi copiii vor avea dreptul la educaţie

- cazare gratuită în internate, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte

- studenţii primesc în fiecare zi o subvenţie de 50 de lei pentru cazare şi 20 de lei, subvenţie de masă

- refugiaţii ucraineni vor beneficia gratuit de asistenţă medicală şi tratament

- vor fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică

- în fiecare judeţ va fi construit un grup operativ pentru protecţia copiiilor neînsoţiţi

- se pot încadra în muncă fără o viză de şedere în scop de muncă

sursa: Guvern 

×
Subiecte în articol: autorităţi refugiati Război Ucraina
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close