Antena 3 CNN Actualitate Ce drepturi și libertăți pot fi limitate legal în perioada stării de alertă

Ce drepturi și libertăți pot fi limitate legal în perioada stării de alertă

Drepturile fundamentale ale omului trebuie să fie respectate cu strictețe pe perioada stării de alertă, este avertismentul dat pentru apărarea drepturilor cetățenilor împotriva abuzurilor statului.

Ce drepturi și libertăți pot fi limitate legal în perioada stării de alertă
Sursa foto: antena3
06 Mai 2020   •   09:40

Baza legală care va guverna Starea de alertă a fost creată pentru alte condiții, cum ar fi cele ale unui atac terorist, spune chiar și fostul judecător CCR, Toni Greblă, care a declarat că Guvernului îi va fi greu să găsească varianta legală pentru a putea aplica restricțiile care au fost valabile pe perioada stării de urgență.

”Se pune întrebarea firească, ce drepturi și libertăți pot fi limitate în Starea de alertă, pentru că textul de lege, vorbind despre principiul respectării drepturilor și libertăților fundamentale, reglementează doar o situație posibilă și anume pentru evacuarea unei anumite zone. Restul situațiilor, de interzicere a circulației, de interzicere a unor anumite activități, nu sunt reglementate de Ordonanță și probabil va exista o dificultate pentru a găsi temeiul legal prin care, anumite măsuri luate în situația de urgență, relaxate puțin, să poată să continue să fie aplicate”, a declarat Toni Greblă, fost judecător CCR, expert FACIAS.

×
Subiecte în articol: stare alerta
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close