Antena 3 CNN Actualitate Vin banii de la stat pentru fermierii afectaţi de secetă. Care este data limită a depunerii dosarelor

Vin banii de la stat pentru fermierii afectaţi de secetă. Care este data limită a depunerii dosarelor

Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea de despăgubiri fermierilor afectaţi de cea mai grea secetă din ultimii 20 de ani a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, fermierii au la dispoziţie 10 zile pentru a depune dosarele de daună.

Vin banii de la stat pentru fermierii afectaţi de secetă. Care este data limită a depunerii dosarelor
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    04 Sep 2020   •   10:45

În Monitorul Oficial, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă 148/2020, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

"A fost adoptată ordonanţa pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare.", a declarat Ionel Dancă, şeful cancelarului prim-ministrului Ludovic Orban 

Potrivit Ordonanței de urgență nr.148/2020, pot depune cereri şi pot primi despăgubiri fermierii care au suprafaţa afectată de secetă de minimum 30%, pe fiecare cultură.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a precizat că termenul pentru depunerea cererilor este de 15.09.2020 inclusiv.

Fermierii tineri primesc de la stat 50 de hectare

În paralel, Guvernul a anunţat că Planul naţional de investiţii şi relansare economică va include şi proiectul privind instituirea unor măsuri pentru sprijinul tinerilor fermieri.

Potrivit siteului oficial al Uniunii Europene, numai 11 % din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani. Pentru a încuraja mai mulţi tineri să activeze în acest sector, sunt necesare masuri de sprijin. Astfel, se va crea un cadru legal prin care vor putea fi concesionate maximum 50 de hectare de teren din domeniul public al statului pentru instalarea tinerilor fermieri. În perioada următoare se vor stablili şi condiţiile pe care tinerii trebuie să le îndeplinească pentru a intra în posesia pământului.

.

×
Subiecte în articol: seceta fermieri masuri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close