Antena 3 CNN Actualitate Maternitatea Giuleşti, trimisă în judecată împreună cu cinci persoane. Asistenta Cârstea, printre inculpaţi

Maternitatea Giuleşti, trimisă în judecată împreună cu cinci persoane. Asistenta Cârstea, printre inculpaţi

Maternitatea Giuleşti, trimisă în judecată împreună cu cinci persoane. Asistenta Cârstea, printre inculpaţi
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Dec 2010   •   13:20

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, trimiterea în judecată a mai multor persoane, în cazul incendiului produs la Maternitatea Giuleşti. Printre acestea se numără asistenta Florentina Cârstea, fostul manager al unităţii, Bogdan Marinescu, precum şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", ca persoană juridică.

Florentina Cârstea şi instituţia în care s-a produs tragedia au fost trmise în judecată "sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a 6 nou-născuţi) şi  vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni)", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Toma Ioan şi Gigel Oprea au fost trimişi în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte aici comunicatul remis de Ministerul Public


În rechizitoriul procurorilor se arată că asistenta Cârstea nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă.

"La ora 18.24 (Florentina Cârstea - n.r.) a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci", precizează Ministerul Public.

"Inculpatul Marinescu Bogdan, în calitate de manager al spitalului, nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului", mai precizează procurorii.

Florentina Cârstea a fost singura persoană arestată în acest caz. Ea a fost eliberată spre sfârşitul lunii octombrie, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close