Antena 3 CNN Actualitate Media Abuzurile trec oceanul. Antena 3 a dus România în templul luptei pentru libertate

Abuzurile trec oceanul. Antena 3 a dus România în templul luptei pentru libertate

10 Apr 2015   •   22:01

Petiţia „Abuzurile din România trec oceanul” a ajuns la Washington prin intermediul echipei Antena 3. Petiţia semnată de 110.000 de oameni, ce reprezintă un demers pentru libertate, a fost tipărită şi donată celui mai important muzeu dedicat presei din Statele Unite, Newseum.

Milioane de oameni vor avea astfel ocazia să vadă anual documentul adus în atenţia opiniei publice, anul trecut, de Antena 3, în numele celor care au spus NU regimului Traian Băsescu, la Referendumul din 2012.Mihai Gâdea: Petiţia vorbeşte despre setea noastră uriaşă de libertate


"Toţi cei care v-aţi asumat acest demers, toţi cei care aţi crezut că trebuie să vă alăturaţi acestei petiţii şi să transmiteţi acelora care, până la urmă, sunt lideri lumii libere, sunt cei care dau tonul în lume cu privire la libertate şi democraţie, toţi sunteţi cu noi în acest demers", a declarat Mihai Gâdea, în legătură directă din Washington.

"Textul acestei petiţii este unul foarte clar şi care vorbeşte foarte limpede despre abuzurile din România şi despre setea noastră uriaşă de libertate. Această petiţie este adresată preşedintelui Obama, vicepreşedintelui Joe Biden şi secretarului de stat John Kerry", a adăugat Mihai Gâdea.


Adrian Ursu: Vizitatorii Newseum vor vedea că în România se luptă pentru libertate

"Am dus această petiţie în Newseum, în muzeul ştirilor din Washington, cel mai important muzeu al presei din lume, care reuneşte o mulţime de exponate-simbol, o mulţime de exponate extrem de puternice în legătură cu libertatea de exprimare. Am adus o rolă uriaşă, cu lăţimea de 170 de cm şi care însumează câteva sute de metri cu semnăturile celor 110.000 de români care au spus "nu" abuzurilor. Am înmânat acest colet, am depus acest colet în cadrul unei întâlniri cu Comitetul pentru Donaţii al muzeului şi el va fi în curând expus pentru ca cele câteva sute de mii de vizitatori ai acestui muzeu să poată vedea că în România se luptă pentru libertate", a declarat Adrian Ursu.  

Mircea Badea: Toţi oamenii care au semnat petiţia sunt acum şi pe hârtie

Mircea Badea a explicat că petiţia a fost tipărită şi că  "toţi oamenii care au semnat petiţia sunt acum şi pe hârtie". "Noi am povestit întreg contextul, pentru că este foarte important contextul în care apare o petiţie. Oamenii aceştia de aici din Washington şi, în general, din Statele Unite preţuiesc foarte mult petiţia. De aceea, ideea de petiţie, conceptul acesta de reacţie populară este chiar şi în primul amendament din Constituţie", a afirmat realizatorul emisiunii "În gura presei".

Antena 3 a lansat petiţia anul trecut în numele celor care au spus NU regimului Traian Băsescu, la Referendumul din 2012 şi din dorinţa ca situaţia politică din România să fie corect percepută de partenerii externi.

Iată conţinutul petiţiei pe care au semnat-o 110.000 de români şi care a ajuns în SUA prin intermediul Antena 3:


Stimate Domnule Secretar de Stat,

Va adresam aceasta scrisoare deschisa in numele a numerosi romani preocupati atat de evolutia democratica a tarii lor cat si de perceptia externa a situatiei politice din Romania, dar si in  privinta raporturilor dintre stat si cetatean prin prisma respectarii  drepturilor fundamentale ale omului.

Ne manifestam convingerea ca sprijinul pe care Statele Unite ale Ameericii l-au acordat, pentru constructia in tara noastra a statului de drept puternic si favorabil fiecarui cetatean, se va manifesta in continuare cu aceeasi deschidere si intelegere obiectiva a realitatilor din Romania.
Tocmai de aceea nadajduim ca veti credita si punctul nostru de vedere bazat atat pe buna credinta cat si pe o cunoastere corecta a contextului intern. Romania a intrat in ultimii 9 ani pe o panta periculoasa, deviind de la cursul democratic autentic spre care nazuia.

Actualul sef al statului, presedintele Traian Basescu, exponent al vechiului regim comunist - asa cum a si recunoscut de altfel - si banuit pe baza unor indicii temeinice de legaturi cu fosta Securitate [aparatul represiv al lui Nicolae Ceausescu], si-a construit un regim propriu, cu  manifestari despotice periculoase. Acest regim, consolidat alarmant in ultimii ani, se bazeaza pe aservirea totala a institutiilor de forta si utilizarea serviciilor secrete, dar si a organelor de ordine publica sau chiar a structurilor fiscale pentru haituirea sau chiar eliminarea adversarilor din viata publica ori pentru protejarea abuziva a propriei clientele politice si financiare. Mult mai grava este insa exercitarea unei presiuni sufocante si a unui control abuziv direct asupra Justitiei.

Aceste interventii ale presedintelui Basescu au mers de la instalarea unor persoane compromise si deci usor de manevrat in pozitii cheie la conducerea Parchetelor sau a Instantei Supreme, pana la transmiterea public sau in cadru restrans a unor indicatii catre procurori privind felul in care sa administreze anumite dosare. Nu au fost singurele parghii ale puterii preluate si manipulate abuziv.

Li s-au adaugat rand pe rand altele, de la Consiliul Superior al Magistraturii pana la  Curtea Constitutionala. Grava incalcare a delimitarii constitutionale a puterilor in stat a mers de la suprapunerea grosolana peste atributiile Guvernului pana la atentatele repetate la credibilitatea si rolul  Parlamentului sau atacurile furibunde la adresa presei, a jurnalistilor, a dreptului fundamental la opinie si libera exprimare.

Regimul conceput si pus in functiune de Traian Basescu a protejat in tot acest rastimp marea coruptie de la varful puterii politice, trimitand insa in judecata, adesea fara probe suficiente pentru a putea sustine condamnarea, fie adversarii politici, fie oameni nevinovati si neimplicati politic, dar incapabili sa se poata apara in fata unui sistem judiciar construit pe abuz sau incompetenta.

In fata acestor numeroase incercari de a subordona fiecare institutie a statului in parte, intelectuali, sindicate, asociatii civice sau profesionale au ridicat vocea pentru a protesta si a se opune regimului autocratic. Ultima si cea mai surprinzatoare a fost asociatia care ii reuneste pe judecatorii din Romania, exasperati si ei de controlul politic instituit de presedinte prin acolitii sai din Consiliul Superior al Magistraturii.

In speranta ca mesajul nostru a fost corect inteles, tot ca o preocupare de a stopa aceste tendinte extrem de periculoase pentru afectarea profunda a democratiei din Romania, va multumim pentru interesul si sprijinul manifestate permanent pentru respectarea virtutiilor democratice si, mai presus de orice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
 

×
Subiecte în articol: Mircea Badea Adrian Ursu

Antena 3 CNN

Antena 3 devine Antena 3 CNN | Moment istoric pe piaţa media din România

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close