Charlie Hebdo, număr special la un an de la atacul asupra redacției. Cum arată coperta revistei

de A.M.P    |    04 Ian 2016   •   15:37
Charlie Hebdo, număr special la un an de la atacul asupra redacției. Cum arată coperta revistei Foto: Agerpres/EPA

În memoria atentatului din 7 ianuarie, Charlie Hebdo lansează miercuri un număr special, având pe copertă desenat un Dumnezeu bărbos, înarmat cu un kalașnikov și cu hainele însângerate, cu titlul: "La un an, asasinul încă fuge". Numărul ar urma să fie editat în circa un milion de exemplare, dintre care zeci de mii vor fi expediate în străinătate, relatează lefigaro.fr.

Revista conține o serie de desene ale celor dispăruți — Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré — și ale unor colaboratori externi printre care ministrul culturii, Fleur Pellerin, actori ca Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg, Juliette Binoche și intelectuali precum Elisabeth Badinter, Taslima Nasreen, Russell Banks și muzicianul Ibrahim Maalouf. Desenatorul Riss, patronul revistei, grav rănit în 7 ianuarie anul trecut, semnează un editorial în care apără laicitatea și denunță "fanaticii abrutizați de Coran" și "bigoții aparținând altor religii" care au dorit dispariția revistei.

"Convingerile ateilor și ale laicilor pot muta chiar mai mulți munți decât religia credincioșilor", a scris el. "În 2006, când Charlie a publicat caricaturi ale lui Mahomed, nimeni nu credea cu adevărat că într-o zi totul va sfârși în violență...Vedeam Franța ca pe o insulă laică unde puteai să te distrezi, să desenezi fără să iei în seamă dogmele", continuă Riss.

"În acea perioadă mulți sperau să vină cineva să ne pună la punct. Da, mulți au sperat să fim uciși. UCIȘI", adaugă editorialistul, amintind cât este de fragilă revista, înglodată în procese. "Poveștile cu caricaturi aparțin trecutului...Dar un credincios, mai ales fanatic, nu uită niciodată afrontul adus religiei sale fiindcă are în urmă și înainte veșnicia...Această veșnicie ne-a lovit miercuri, 7 ianuarie", mai spue Riss.

"Cum să mai faci un ziar după toate astea? Nu doi bărbați cu cagule vor arunca în aer munca noastră de o viață. Nu din cauza lor va dispărea Charlie, ci Charlie va asista la dispariția lor ", încheie Riss, citat de lefigaro.fr.

COPERTA CHARLIE HEBDO

 

Parteneri
x close