Antena 3 CNN Actualitate Media COMUNICAT. Antena 3 condamnă intenția vădită de a suprima cinci instituții media

COMUNICAT. Antena 3 condamnă intenția vădită de a suprima cinci instituții media

COMUNICAT. Antena 3 condamnă intenția vădită de a suprima cinci instituții media
16 Feb 2016   •   12:47

Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presa Intact, condamnă acțiunea abuzivă din data de 15 februarie 2016 a Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, în termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care și sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact.

Considerăm că acțiunea, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv.

Articolul 30 din Constituția României precizează clar, la punctul 1, ca „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, iar la aliniatul 4 „Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”, în concordanță cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin modul în care s-a acționat – inclusiv prin intimidarea angajaților, vizitatorilor și a colaboratorilor aflați în sediu, care au fost legitimați, fotografiați, interogați – se vădește clar intenția de a suprima instituții de presă, de a împiedica desfășurarea activității jurnalistice, fiind imposibilă, din punct de vedere tehnic, logistic și uman, mutarea în cinci zile a tuturor facilităților celor cinci televiziuni. Socotim abuziv demersul din 15 februarie 2016, întrucât societăților media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o soluție corectă în urma sentinței din 8 august 2014: nu li s-a permis nici închirierea spațiilor pentru care, de altfel, legea și instanțe din România au recunoscut chiar dreptul de preemțiune, si nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spațiilor confiscate.

Antena 3, prin reprezentanții lor legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capăt unui astfel de abuz, încrezători fiind că într-un stat de drept, într-o democrație, Justiția este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restrânsă, nici eliminată.

Mulțumim zecilor de mii de români care ne-au transmis mesaje de susținere și solidaritate și îi asigurăm că vom continua să ne facem meseria de jurnaliști, onest și cu profesionalism.

×
Subiecte în articol: antena3 post confiscat
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close