Antena 3 CNN Actualitate Media Cristian Tudor Popescu desființează filmul "Joker": Așa și Hitler trebuia să ia Nobelul pentru Literatură

Cristian Tudor Popescu desființează filmul "Joker": Așa și Hitler trebuia să ia Nobelul pentru Literatură

Cristian Tudor Popescu desființează filmul "Joker": Așa și Hitler trebuia să ia Nobelul pentru Literatură
08 Oct 2019   •   16:42

Jurnalistul, scriitorul și criticul de film Cristian Tudor Popescu critică dur filmul Joker, în regia lui Todd Philips, și care îl are în rol principal pe Joaquim Phoenix. Pelicula, care a primit recent Premiul Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, a stârnit numeroase controverse din cauza conținutului violent. Chiar și așa, filmul s-a instalat pe primul loc în box-office-ul american. 

Doi tineri drogălăi aleg la întâmplare o mașină oprită la stop și unul dintre ei, fără vreun preaviz, lovește fulgerător cu pumnul, prin geamul deschis, cu o frecvență și vigoare sălbatică, de hominid al cavernelor, în pasagerul din dreapta – o fată.  Autorul lui Joker ar fi inserat cu drag această secvență de pe Bdul Mihalache din București în finalul apoteotic al filmului.

Toată construcția dramaturgică a lui Joker, pe lângă că e lipsită de originalitate, nu folosește decât la justificarea „sentimentală” a secvențelor de maximă violență.

Dacă filmul lui Todd a luat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, atunci e nedrept că Adolf Hitler nu a primit premiul Nobel pentru Literatură, dacă nu chiar pentru Pace", scrie CTP, pe Republica.

Cristian Tudor Popescu este gazetar, scriitor, filmolog, doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, unde susține un curs de Tehnici de Manipulare și Propagandă în Cinematografie și Televiziune.

×
Subiecte în articol: Joker Batman
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close