Despre femeile care au ales să nască acasă şi cum acţionează autorităţile în cazul celor dispăruţi, aflaţi „În premieră cu Carmen Avram”, duminică, la Antena 3

16 Mar 2014   •   11:12
Despre femeile care au ales să nască acasă şi cum acţionează autorităţile în cazul celor dispăruţi, aflaţi „În premieră cu Carmen Avram”, duminică, la Antena 3

Frica de a naşte în maternitate le împinge pe femeile din România la gesturi extreme, tot mai multe hotărăsc să îşi aducă copiii pe lume acasă. Un gest pe care societatea îl priveşte cu ochi strâmbi sau critici: fie sunt nişte ciudate, fie nişte primitive. Lumea medicală e deja îngrijorată, femeile se expun unor riscuri imense, mai ales dacă nasc singure. Şi, de multe ori, asta se întâmplă, pentru că sistemul din România nu le sprijină cu nimic.

Nu există moaşe care să asiste la domiciliu, iar de medici nici nu poate fi vorba. În spitale, mamele nu sunt primite dacă apar complicaţii, iar autorităţile nu vor să le înregistreze copiii. În timp ce, în multe ţări civilizate, sistemul le incurajează pe femei să nască acasă şi le creează toate condiţiile. Pentru că sarcina nu este o boală, iar femeia gravidă nu trebuie să ocupe un loc inutil în spital. Mărturii emoţionante ale unor femei care au născut acasă, „În premieră”, duminică, de la ora 21.00, la Antena 3.

Cel de-al doilea material „În premieră” spune povestea lui Vlăduţ Tudor, un băieţel de 5 ani, care a fost dat dispărut în pădure, iar autorităţile au acţionat cu nepăsare. S-a întâmplat în 2004, însă detaliile acestei drame şochează şi astăzi. Căutările nu au fost doar scurte şi parcă luate în glumă, ci şi haotice. O demonstrează harta cu care au lucrat anchetatorii. S-au concentrat cu toţii pe aceleaşi locuri, pe care le-au verificat de câteva ori, dar au ocolit tocmai zona în care avea să fie găsit copilul. Pur şi simplu, pentru că nu erau instruiţi pentru astfel de situaţii, cred voluntarii.
Dosarul morţii lui Vlăduţ s-a încheiat previzibil: fără vinovaţi. Iar mama lui simte şi astăzi că adevărul a fost îngropat odată cu copilul ei. Pare că în România conştiinţa nu doare pe nimeni. Ne-o arată experienţele de până acum, inclusiv cea recentă, cu avionul din Apuseni. De ce în România se mai moare cu zile, aflaţi „În premieră”, duminică, de la ora 21.00, la Antena 3.

x close