Antena 3 CNN Actualitate Media Directorul Al-Jazeera din Cairo a fost arestat. Un jurnalist egiptean a murit

Directorul Al-Jazeera din Cairo a fost arestat. Un jurnalist egiptean a murit

Directorul Al-Jazeera din Cairo a fost arestat. Un jurnalist egiptean a murit
Sursa foto: Foto: digitalproductionme.com
05 Feb 2011   •   11:16

Postul de televiziune prin satelit cu sediul în Qatar, Al-Jazeera, a anunţat sâmbătă că directorul biroului său din Cairo şi unul dintre jurnalişti au fost arestaţi, la o zi de la devastarea biroului, relatează AFP.
   
Autorităţile egiptene au interzis deja din 30 ianuarie, activitatea postului de televiziune în Egipt. Al-Jazeera a avut întodeauna relaţii tensionate cu Guvernul egiptean.
   
"Serviciile de securitate egiptene l-au arestat pe directorul biroului Al-Jazeera la Cairo, Abdel Fattah Fayed, şi pe jurnalistul Ahmad Yussef", a anunţat principala televiziune de ştiri din lumea arabă, pe site-ul său de Internet.
   
Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, anunţase deja, vineri, că persoane necunoscute au jefuit biroul său din Cairo şi i-au distrus echipamentele. Acest atac "pare o nouă tentativă a regimului sau a susţinătorilor săi de a împiedica Al-Jazeera să relateze despre evenimentele" din Egipt, afirmă televiziunea.
   
După interzicerea sa în Egipt, postul de televiziune a estimat că această decizie urmăreşte "să reducă la tăcere poporul egiptean".
   
Difuzarea unor emisiuni ale postului de televiziune a fost întreruptă pe satelitul ce aparţine Guvernului egiptean, Nilesat. Televiziunea a afirmat apoi că emisiunile sale sunt bruiate pe alţi sateliţi care transmit în toată lumea arabă.
   
Tututor jurnaliştilor săi le-au fost retrase acreditările în Egipt, iar nouă reporteri au fost arestaţi pentru scurt timp în ultimele zile, potrivit televiziunii.
   
Numeroşi jurnalişti străini au fost atacaţi în Egipt în ultimele zile, în special de persoane care îi acuză că destabilizează regimul. Reţinerile s-au succedat, iar susţinătorii lui Mubarak au hărţuit jurnaliştii până la hoteluri, potrivit presei.
   
Ministrul egiptean al Finanţelor, Samir Radwan, şi-a prezentat scuze, vineri, pentru toate cazurile de "rele tratamente" împotriva jurnaliştilor.

Un jurnalist egiptean, rănit în timpul revoltelor din Egipt, a decedat

Un jurnalist egiptean, împuşcat în cursul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, a decedat, vineri, din cauza rănilor, a anunţat un cotidian guvernamental, citat de AFP.
   
Ahmed Mohammed Mahmoud, în vârstă de 36 de ani, a decedat după patru zile în care a fost în comă, a precizat cotidianul Al-Ahram.
   
Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, Ahmed Mohammed Mahmoud este primul jurnalist decedat de la începutul protestelor fără precedent cu care se confruntă Egiptul din 25 ianuarie.
   
Reporterul, care lucra pentru cotidianul Al-Taawun, editat de fundaţia publică Al-Ahram, a fost lovit de tirul unui "lunetist" săptămâna trecută, în timp ce făcea o fotografie de la apartamentul său, situat în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, centrul manifestaţiilor antiguvernamentale.
   
CPJ a numărat într-o săptămână cel puţin 101 atacuri directe împotriva jurnaliştilor sau birourilor de presă, dintre care zece împotriva unor reporteri în ultimele 24 de ore.
   
"Este stupefiant că Guvernul cotinuă să trimită agitatori şi poliţişti în civil pentru a ataca jurnaliştii şi a devasta birourile de presă", a declarat Mohamed Abdel Dayem, coordonator al CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
   
În timp ce jurnaliştii străini au fost bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi miercuri şi joi, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat vineri că biroul său din Cairo a fost jefuit de persoane necunoscute.
   

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close