Antena 3 CNN Actualitate Media Documentar BBC despre copiii romilor români. Strâng 500 de lire pe zi din cerşit. Părinţii lor deţin vile şi se plimbă în maşini de lux

Documentar BBC despre copiii romilor români. Strâng 500 de lire pe zi din cerşit. Părinţii lor deţin vile şi se plimbă în maşini de lux

Documentar BBC despre copiii romilor români. Strâng 500 de lire pe zi din cerşit. Părinţii lor deţin vile şi se plimbă în maşini de lux
Sursa foto: Foto: photographersdirect.com
19 Oct 2011   •   08:48
Jurnaliştii de la BBC au realizat un reportaj denumit "Viaţa secretă a copiilor cerşetori din Marea Britanie”, ce prezintă cazurile unor copii romi de origine română urmăriţi, timp de mai multe luni, pe străzile din Londra, de reporterii emisiunii Panorama.

Una dintre protagonistele reportajului este o fetiţă de patru ani, expertă în cerşit. Copilul caută mâncare prin gunoaiele de la McDonalds şi cerşeşte indiferent de vreme. Alice îi dă fiecare bănuţ unei femei care are cel mult 20 de ani şi care s-a dovedit a fi mama ei. Potrivit proprietarului unui restaurant, unii copii strâng câte 500 de lire sterline pe zi.

Reporterii britanici au mai filmat o femeie care coordonează o reţea de cerşit. Ea controlează câţiva copii, inclusiv un băiat de patru ani, pe care l-au numit Lou. Minorii cerşesc în apropierea unei moschei şi abordează credincioşii după fiecare rugăciune de vineri. Deşi vizează în special turiştii bogaţi din Orientul Mijlociu, majoritatea nu sunt musulmani, ci sunt romi de origine română.

VEZI REPORTAJUL FILMAT DE JURNALIŞTII BRITANICI

Urmărirea lui Lou i-a adus pe reporteri în faţa unei case închiriate din Ilford, în Essex, unde era parcată o maşină BMW X5. Din locuinţă ieşeau şi intrau numeroşi copii şi adulţi, între care Ioan Rostaş şi soţia lui Stela, precum şi fiica acestora, Vandana, anchetaţi pentru fraudarea serviciilor sociale britanice.

Familia Rostaş a fost urmărită de jurnaliştii britanici până în România, la Huedin, unde aceasta deţine două case, o vilă luxoasă la stradă şi o casă mai mică pe o alee lăturalnică. În faţa casei mari, a fost văzută aceeaşi maşină BNW X5.

Jurnaliştii BBC au urmărit-o şi pe micuţa Alice şi au descoperit că fetiţa a venit, împreună cu mama ei, din Feteşti, România. Cele două locuiesc într-o casă construită recent cu o grădină mare în faţă.

Într-o altă casă, deţinută de un membru al familiei, a fost găsită mama fetiţei. Ea a recunoscut, în engleză, că a cerşit la Londra în urmă cu un an, dar ccă nu mai face acelaşi lucru în prezent. Cu toate acestea, cu numai două luni în urmă, femeia a fost filmată cerşind pe străzile din Londra.
 

 

×
Subiecte în articol: romi cersetori Marea Britanie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close