Antena 3 Actualitate Media Fondatorul WikiLeaks a anunţat că va continua să publice documente confidenţiale "despre mai multe ţări"

Fondatorul WikiLeaks a anunţat că va continua să publice documente confidenţiale "despre mai multe ţări"

de Antena3.ro    |    04 Noi 2010   •   20:16
Fondatorul WikiLeaks a anunţat că va continua să publice documente confidenţiale "despre mai multe ţări"
Sursa foto: www.beehivecity.com

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, anunţat joi la Geneva, că, în lunile următoare, are de gând să continue publicarea de documente confidenţiale "despre mai multe ţări, printre care şi Statele Unite", relatează AFP.

Site-ul WikiLeaks a publicat aproximativ 400.000 de documente confidenţiale despre Războiul din Irak. Acţiunea sa a fost catalogată drept "cea mai importantă scurgere de documente militare confidenţiale din Istorie". Assange susţine că a sosit timpul ca Statele Unite mai degrabă "să se deschidă", decât să încerce să "ascundă".

El a adăugat, referindu-se la mult trâmbiţata libertate de exprimare în această ţară, că "Statele Unite sunt în pericol de a-şi încălca tradiţia". "Legea îşi pierde orice sens dacă nu este respectată de către Guvern", a spus Assange, în cadrul unei conferinţe de presă organizate sub măsuri de securitate excepţionale.

Fondatorul WikiLeaks se află la Geneva la invitaţia unei organizaţii neguvernamentale, cu o zi înaintea unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Aici va fi trecută în revistă situaţia drepturilor omului în Statele Unite, în cadrul Examenului Periodic Universal.

Portalul WikiLeaks, fondat în 2006, a devenit cunoscut după ce a dezvăluit, anul acesta, documente secrete (care aparţin armatei americane) referitoare la atrocităţile comise de soldaţii americani în războiul din Afganistan.

WikiLeaks va publica documente secrete din Rusia şi China
WikiLeaks a anunţat săptămâna trecută că se pregăteşte de publicarea unor fişiere secrete din Rusia şi China.

“Ruşii vor afla în curând o grămadă de lucruri interesante despre ţara lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, pentru Kommersant. Principalele ţinte ale proiectului sunt “regimurile despotice din China Rusia şi Eurasia Centrală”, scria fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, potenţialilor investitori, în 2006, anul în care a fost lansat site-ul.

De asemenea, WikiLeaks a publicat recent aproximativ 400.000 de documente secrete referitoare la armata americană, care arată adevărul despre conflictul din Irak. Documentele sugerează faptul că forţele armate americane au închis ochii la torturile aplicate de autorităţile irakiene, dar şi "peste 300 de cazuri de tortură comise de forţele coaliţiei", potrivit fondatorului site-ului, Julian Assange. Alte documente au scos la iveală faptul că numărul victimelor civile a fost mult mai mare decât a recunoscut Washington-ul.

Generalul George Casey, care a condus forţele americane în războiul din Irak între 2004 şi 2007, a respins acuzaţiile referitoare la torturi.

Site-ul, criticat deja de Washington şi alte capitale occidentale, a mai anunţat că deţine alte 15.000 de rapoarte şi înregistrări video referitoare la războiul din Afganistan. Unele surse din presă susţin că portalul ar deţine zeci de mii de mesaje diplomatice provenind de la Departamentul de Stat, o afirmaţie respinsă de WikiLeaks.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close