Antena 3 CNN Actualitate Media Mihai Gâdea, de vorbă cu Tim Sebastian. Un interviu de excepţie cu unul dintre cei mai importanţi jurnalişti ai lumii

Mihai Gâdea, de vorbă cu Tim Sebastian. Un interviu de excepţie cu unul dintre cei mai importanţi jurnalişti ai lumii

Mihai Gâdea, de vorbă cu Tim Sebastian. Un interviu de excepţie cu unul dintre cei mai importanţi jurnalişti ai lumii
Sursa foto: Foto: bbcwwchannels.com
de N.B.    |    10 Noi 2011   •   23:29

În cadrul Ediţiei Speciale din această seară, Mihai Gâdea a stat de vorbă cu jurnalistul Tim Sebastian, una dintre cele mai importante personalităţi din jurnalismul mondial.

Jurnalistul a discutat despre perioada în care se afla în România, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, când jurnaliştii erau urmăriţi şi nu se bucurau de foarte multă libertate.

În ceea ce priveşte România contemporană, Tim Sebastian a declarat că România este o ţară care se modernizează şi are un rol important în Europa, care ţine la identitatea şi cultura ei, fiind un membru cheie al moşteniri culturale a Uniunii Europene.

Având experienţa perioadei în care jurnaliştii erau cenzuraţi, Sebastian explică faptul că şi în democraţie există o luptă pentru accesul la informaţie şi libertatea exprimării. Aceasta este o lecţie pe care au învăţat-o jurnaliştii chiar şi în ţările Occdentale unde se presupune că libertatea cuvântului este asigurată de tradiţia democraţiei.

Întrebat dacă i-a fost vreodată frică în perioada în care era corespondent din cele mai "fierbinţi" zone ale planetei, jurnalistul răspunde că cele mai terifiante momente le-a trăit în platourile de filmare. Tim Sebastian explică faptul că momentele în care intervieva o personalitate importantă şi realiza că informaţia pe care o are este eronată sau că interviul se dezvoltă într-o altă direcţie decât cea pentru care era pregătit au fost mult mai intense decât cele în care relata din stradă, din mijlocul unui conflict.

În momentele în care relatezi din mijlocul unui eveniment nu te gândeşti că ţi s-ar putea întâmpla ceva, ci încerci să îţi faci datoria de jurnalist şi să livrezi informaţia cât mai bine posibil, a adăugat Tim Sebastian.

 


Tim Sebastian este moderatorul Doha Debates, un forum pentru exprimarea liberă în Qatar. El a fost primul prezentator al emisiunii HARDtalk a postului BBC. A fost corespondent pentru BBC la Varşovia, a devenit corepondentul BBC Europe la Moscova în 1982, după expulzarea din Rusia, a fost relocat la Washington, de unde a oferit corespondenţă între anii 1986-1989.

A câştigat premiul BAFTA în 1982 şi prestigiosul Royal Television Society Interviewer of the Year doi ani consectuiv.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Londra interviu BBC Premiile AIB
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close