Antena 3 CNN Actualitate Media Oreste: Nu ţiganii sunt neapărat vinovaţi că nu au reuşit să se integreze, ci liderii lor

Oreste: Nu ţiganii sunt neapărat vinovaţi că nu au reuşit să se integreze, ci liderii lor

Oreste: Nu ţiganii sunt neapărat vinovaţi că nu au reuşit să se integreze, ci liderii lor
Sursa foto: Foto: Antena 3
28 Sep 2011   •   23:18

Invitat în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Sinteza Zilei, Oreste vorbeşte despre problema romilor din România dar şi din străinătate dintr-o perspectivă cultural-istorică.

"Ţiganul s-a definit totdeauna în istorie ca fiind un nomad. Este foarte greu să socializezi şi să  integrezi într-o societate statică un suflet rebel, adică un călător [...] Ţiganii astăzi sunt predispuşi către o analiză superficială şi e uşor să-i găsim ţapi ispăşitori, dar îi găsim ţapi ispăşitori şi din cauza lor. Dacă ţiganii nu au fost în stare să se integreze în lumile pe care le străbat, nu este vina lor neapărat, ci este vina liderilor lor", a afirmat Oreste.

Acesta a adăugat că la fel se întâmplă şi în cazul românilor, raportat la restul Europei.

"Ne comportăm mult mai sălbatic decât restul Europei Occidentale şi asta se vede. Dar nu este vina neapărat a noastră, ci este vina liderilor noştri, care nu ne-au găsit un sens şi un rol în dinamica asta europeană", a precizat acesta. 

 





×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close