Antena 3 CNN Actualitate Media Presa internaţională despre expulzarea romilor: Imaginea lui Sarkozy are de suferit

Presa internaţională despre expulzarea romilor: Imaginea lui Sarkozy are de suferit

Presa internaţională despre expulzarea romilor: Imaginea lui Sarkozy are de suferit
Sursa foto: Foto: BBC
27 Aug 2010   •   11:40

Aterizarea unui avion cu romi expulzaţi de la Paris a creat mai mare vâlvă în presa internaţională decât în birourile autorităţilor de la Bucureşti. Prestigioase canale media din lume au dedicat subiectului materiale ample. Jurnaliştii străini sunt de părere că politica expulzărilor dăunează imaginii preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Postul de televiziune BBC a difuzat un amplu reportaj despre ultimele grupuri de romi reveniţi în România. BBC reaminteşte că politica de repatrieri a preşedintelui Sarkozy este aspru criticată de asociaţiile pentru drepturile omului, de membrii opoziţiei şi chiar de către membri ai propriului partid. Jurnaliştii precizează că, în timp ce guvernul francez spune că reptatrierile sunt voluntare, cetăţenii de etnie romă acuză că sunt deportaţi.

Şi postul de televiziune CNN a realizat un material pe această temă. În plus, jurnaliştii americani notează că peste 8.000 de cetăţeni români şi bulgari au fost repatriaţi din Franţa de la începutul anului, la care se adaugă 10.000 anul trecut. CNN aminteşte şi că, în ultimele 3 săptămâni, guvernul francez a desfiinţat peste 50 de tabere de romi.

Ştirea despre repatrierea celor 300 de romi români nu putea fi ignorată nici de marile agenţii de presă din lume. Jurnaliştii de la Reuters şi Associated Press au prezentat ample materiale despre situaţia din Franţa, prezentând în acest context atât poziţia guvernului francez cât şi declaraţii ale unor preoţi dar şi politicieni care nu sunt de acord cu expulzările.

Şi lumea arabă a aflat depsre măsura luată de guvrenul francez împotriva romilor. Postul de televiziune Al Jazeera citează declaraţia lui Valentin Mocanu, secretar de stat pentru problemele romilor în relaţia cu Franţa, care avertizează că expulzările în masă pot degenera în rasism.

Politica preşedintelui Sarkozy are totuşi priză la conaţionali. Cotidianul francez "Le Parisien" a publicat rezultatele unui nou sondaj efectuat pe fondul controversei privind expulzarea romilor. Studiul arată că aproape 50% dintre francezi sunt de acord cu măsurile de expulzare a romilor către ţările lor de origine.

Antena 3

 

 

×
Subiecte în articol: BBC cnn sarkozy
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close