Antena 3 CNN Actualitate Media Raportul de activitate al TVR pe 2012, respins în Parlament. CA al televiziunii publice, demis. Zgonea: TVR va avea director interimar, până marţi

Raportul de activitate al TVR pe 2012, respins în Parlament. CA al televiziunii publice, demis. Zgonea: TVR va avea director interimar, până marţi

Raportul de activitate al TVR pe 2012, respins în Parlament. CA al televiziunii publice, demis. Zgonea: TVR va avea director interimar, până marţi
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    10 Dec 2013   •   17:52
Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins, marţi, de plenul Parlamentului, ceea ce implică demiterea Consiliului de Administraţie al televiziunii publice. Comisiile de cultură propun un director general interimar la TVR până marţea viitoare.


Update 17.50Comisiile de cultură propun un director general interimar la TVR până marţea viitoare
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că până marţea viitoare comisiile de cultură din cele două Camere vor face o nominalizare pentru funcţia de director general interimar la TVR. 
 
Astfel, potrivit deciziei plenului reunit, comisiile de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor vor face o propunere de director general interimar, luni după-amiază, urmând ca marţi să aibă loc un nou plen reunit pentru votarea propunerii.

Din cine este format CA al TVR
 
Actualul Consiliu de Administraţie al TVR este format din 13 membri titulari: 
 
- Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (nominalizaţi de PSD) 
- Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (nominalizaţi de PNL)
- Adriana Silvia Meseşian şi Radu Carp (nominalizaţi de PDL)
- Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR)
- Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR)
- Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale)
- Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială)
- Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României)
- Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (aleşi de salariaţii TVR).
 
Membrii CA al TVR au fost validaţi de plenul Parlamentului pe 26 iunie 2012. În aceeaşi zi, Claudiu Săftoiu a fost ales preşedinte al CA al Televiziunii Române de către membrii CA. Săftoiu a fost validat în această funcţie în data de 3 iulie 2012, de plenul Parlamentului.
 
Aceştia au fost numiţi în CA al TVR după ce fostul CA al televiziunii publice, în frunte cu Alexandru Lăzescu (fost preşedinte-director general al SRTv) a fost demis, ca urmare a respingerii raportului de activitate al TVR pe anul 2011.
 
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de patru ani, însă pot fi înlăturaţi în fiecare an de la conducerea TVR, prin votul pe care Parlamentul îl dă raportului de activitate al instituţiei.
_____________________________________
 
Ştirea iniţială 16.40
 
Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins, marţi, de plenul Parlamentului, ceea ce implică demiterea Consiliului de Administraţie al televiziunii publice.

Raportul TVR pe anul trecut a fost respins cu 21 de voturi "pentru", 262 voturi "împotrivă" şi 10 abţineri.
 
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că, în urma votului, Consiliul de administraţie al TVR a fost demis.

Votul raportului vine la scurt timp după ce preşedintele TVR Claudiu Săftoiu şi-a dat demisia, marţi, în speranţa că va salva, astfel, Consiliul de Administraţie.
 
Săftoiu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului, cerând însă menţinerea funcţionării actualului Consiliu de Administraţie (CA) al televiziunii publice. 

În iulie 2012, Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, de către Parlament, cu 265 de voturi “pentru” şi 5 voturi “împotrivă”.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în fiecare an, Televiziunea şi Radioul Publice trebuie să depună la Parlament, până pe 15 aprilie, rapoartele de activitate. Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv.
 
Societatea Română de Televiziune (SRTv) avea datorii totale de circa 620 de milioane de lei la 31 decembrie 2012, reprezentând datorii fiscale, dar şi obligaţii de natură comercială care au o vechime de cel puţin trei ani, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut.
 
TVR a încheiat 2012 cu un deficit brut de 146.837.955 lei (34.148.362 euro), cu 9,15% mai mic faţă de 2011, însă televiziunea şi-a încheiat activitatea anul trecut "cu principalul obiectiv îndeplinit" - situaţia financiară a instituţiei a fost "echilibrată", potrivit raportului de activitate al SRTv.



Iată, mai jos, scrisoarea pe care Claudiu Săftoiu a înaintat-o astăzi Parlamentului

Stimate doamne/ Stimati domni,

Găsiţi în cele ce urmează şi anexat scrisoarea pe care Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR, a inaintat-o astăzi Parlamentului României.
 
Domnule Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Solicit dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii mele de responsabilităţile conferite prin Hotărârile Parlamentului României nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune şi a preşedintelui acesteia.

Apelez la puterea Parlamentului României ca, prin votul său, să menţină în atribuţii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administraţie şi astfel să evite o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.

Consider necesare următoarele precizări:

- imposibilitatea respectării tuturor obligaţiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României;
- neadoptarea, în decursul mandatului, a modificărilor legislative necesare pe textul legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia există un capitol de lege ferenda,  ci şi difuzarea programelor sale;
- neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor şi adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor condiţie sine qua non pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova;
- aducerea unei grave atingeri a drepturilor plătitorilor de taxă tv, prin afectarea posibilităţii de recepție a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aprobă "Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național".
Serviciul public de televiziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate împrejurărilor, în vederea asigurării accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţiile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor prin transmisia semnalului pe cale terestră sau digital-terestră. Consecinţele stării de drept şi de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-şi îndeplini misiunea în condiţii de minimă normalitate, mai ales în contextul acestei perpetuate situaţii de criză. Astfel:
- repetatele demersuri făcute pe durata mandatului nu au primit soluţionări concrete, doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative şi executive a SRTv, astfel încât nicio propunere de amendare a legii nu a fost însuşită (în materia depolitizării, în materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, în materia dezvoltării organizaţionale);
- conform indicatorilor bugetari comunicaţi şi susţinuţi recent de ministerul de resort, situaţia persistă - în formă atenuată doar prin artificiul redistribuirii interne -  şi în legea bugetului pentru anul 2014, fără să se fi acceptat măcar atât de necesara redefinire a capitolelor bugetare;
- în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilităţile legale de a mă conforma recomandărilor primite în locul implicării responsabile din partea autorităţilor abilitate, strategia neoferind nicio soluţie alternativă, mai cu seamă pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii.

Mandatul preşedintelui director general al Societăţii Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituţional la informaţie al tuturor cetăţenilor României faţă de care serviciul public de televiziune are nu doar obligaţii legale ci şi de natură morală. Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din ţară şi diaspora.

Mulţumesc colegilor din Consiliul de Administraţie, din Comitetul Director şi din întreaga corporaţie aducând călduroase mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea responsabilitaţilor derivate din calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General al SRTv în această perioadă de grele încercări. Nu în ultimul rând, doresc să îmi exprim şi pe această cale compasiunea faţă de toate familiile care au fost afectate de disponibilizările din cadrul procesului de restructurare a TVR.
  
Claudiu SĂFTOIU,
Preşedinte-Director General
(Sursa: Hotnews.ro)

×
Subiecte în articol: claudiu saftoiu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close