Antena 3 CNN Actualitate Media Reportaj AFP despre "marele zid ţigănesc" din Baia Mare: Locatarii se simt ca la închisoare

Reportaj AFP despre "marele zid ţigănesc" din Baia Mare: Locatarii se simt ca la închisoare

Reportaj AFP despre "marele zid ţigănesc" din Baia Mare: Locatarii se simt ca la închisoare
Sursa foto: Foto: AFP/ Mediafax
02 Aug 2011   •   12:52

Zidul ridicat în jurul unor blocuri locuite de romi din Baia Mare continuă să atragă atenţia presei internaţionale. Un reportaj al agenţiei France Presse prezintă controversele generate, pe această temă, între autorităţile locale, localnici şi organizaţiile neguvernamentale.

Zidul înalt de un metru şi 80 de centimetri şi lung de 100 de metri, care desparte o şosea de blocuri locuite mai ales de romi, a provocat dezbateri aprinse, spun jurnaliştii de la France Presse. Apărătorii drepturilor omului îl denunţă ca o formă de discriminare etnică, dar primăria susţine că este vorba doar de prevenirea accidentelor rutiere.

Un reprezentant al romilor contestă poziţia primăriei şi crede că accidentele puteau fi prevenite şi prin alte mijloace, cum sunt limitatoarele de viteză.



Reporterii au stat de vorbă şi cu locatarii celor două blocuri, care mărturisesc că se simt ca la închisoare. Mulţi au refuzat să fie filmaţi însă, de teamă că vor fi pedepsiţi cu evacuarea.

În spatele zidului, jurnaliştii de la France Presse au descoperit, în primul rând, sărăcie. Văzut de la distanţă, unul din blocuri pare chiar abandonat. Alimentarea cu apă a fost întreruptă, deoarece locatarii nu plăteau facturile, şi toată lumea se aprovizionează de la un singur robinet, în curtea plină de noroi unde se joacă şi copiii.

În aceste condiţii, mulţi localnici de pe "partea bună" a zidului se bucură că nu mai sunt obligaţi "să vadă mizeria". Iar primarul promite fonduri pentru decorarea zidului şi renovarea blocurilor locuite de romi.

 





×
Subiecte în articol: Baia Mare zid rromi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close