x close

Secvenţial: Insula Ada Kaleh, doar o amintire cu aromă de cafea şi smochine

de G.S.    |    17 Iun 2012   •   18:33
Secvenţial: Insula Ada Kaleh, doar o amintire cu aromă de cafea şi smochine Foto: drobetaturnuseverin.net

De aproape 40 de ani, Ada Kaleh sau Insula Cetăţii este doar o amintire exotică acoperită de apele Dunării. În 1968, autorităţile au decis strămutarea celor 600 de locuitori de origine turcă ai Insulei Cetăţii. Trei ani mai târziu, petecul de pământ a fost dinamitat, iar apele lacului de acumulare de la Porţile de Fier l-au acoperit.

Insula se găsea la aproximativ trei kilometri în aval de Orşova şi avea o dimensiune de circa 1,7km lungime şi circa 500m lăţime. Numele insulei Ada Kaleh era inspirat de impresionantele fortificaţii în formă de stea ridicate de otomani aici.Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. Numele ei s-a schimbat de-a lungul timpului, însă de la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în 1920, când a devenit teritoriu românesc. Populaţia insulei era de origine turcă.

Cei născuţi pe insulă mai vin şi acum pe malul fluviului căutând cu privirea paradisul lor pierdut, locul în care mirosea a smirnă şi a dulceaţă de smochine.Citeşte mai multe despre:

Secvential insula cafea turci Dunare
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati