Urdăreanu, în dosarul banilor ceruți de Ludovic Orban: Cei mai mulți ar fi mers la Sorin Oancea și Cozmin Gușă

02 Noi 2016   •   16:38
Urdăreanu, în dosarul banilor ceruți de Ludovic Orban: Cei mai mulți ar fi mers la Sorin Oancea și Cozmin Gușă

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a declarat, marţi, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că Ludovic Orban i-a cerut 50.000 de euro pentru managerii a două posturi de televiziune, punctând că cea mai mare parte a banilor ar fi fost solicitaţi "în nume privat" de Sorin Oancea (B1 tv) şi Cozmin Guşă (Realitatea tv).

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban urmând ca ulterior în aceeaşi zi sa ne vedem la domiciliul meu. (...) La un moment dat, spre sfârşitul discuţiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte, nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să-mi precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înţeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuinţă în relaţia cu media. (...) A doua întâlnire a avut loc după mai multe SMS-uri. (...) Spre finalul discuţiei am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-au solicitat 50 de mii de euro ca fiind necesari pentru a fi daţi la managerii a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni în nume privat. Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV", a explicat Urdăreanu.

El a susţinut că l-a înregistrat pe Orban cu un reportofon pe care îl avea asupra sa, luându-şi în acest mod măsuri de precauţie, în condiţiile în care era trimis în judecată sub control judiciar într-un alt dosar.

Întrebat, la ieşirea de la ÎCCJ, cu privire la declaraţiile lui Urdăreanu privind banii care ar fi urmat să ajungă la Guşă şi la Oancea, Ludovic Orban a arătat că în acest caz este vorba despre o interpretare, adăugând că în rechizitoriu apare o transcriere greşită a discuţiei înregistrate.

"Este o interpretare şi nu o realitate. Nu o interpretare a mea, este o interpretare a procurorului, a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. (...) Există înregistrările din care se poate trage concluzia. (...) Am avut discuţii cu reprezentanţii mass-mediei, cu conducătorii diferitelor televiziuni, site-uri de informaţii, publicaţii. Toate au fost în baza cadrului legal. Chiar şi din discuţiile care au fost înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că... Sigur că există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu şi pe care am sesizat-o în care se transcrie că Cozmin, Sorin "mi-au cerut". Nu-i aşa. Eu am spus "o tranşez cu Cozmin, cu Sorin şi cu alţii". Era vorba de faptul că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situaţie dificilă şi că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obţine bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greşită a înregistrării este foarte importantă", a afirmat Ludovic Orban.

Liberalul este acuzat de DNA că, la data de 1 martie, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016.

"La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, aşadar nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni", susţin procurorii.

Potrivit DNA, omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Ludovic Orban o deţinea în cadrul PNL şi a potenţialului de intervenţie a acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de Urdăreanu.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close