Antena 3 CNN Actualitate Media Veste-șoc pentru Radu Banciu. Emisiunea sa a fost...

Veste-șoc pentru Radu Banciu. Emisiunea sa a fost...

Veste-șoc pentru Radu Banciu. Emisiunea sa a fost...
13 Iun 2017   •   14:23

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, marţi, să sancţioneze postul B1 TV cu amendă de 50.000 de lei pentru abateri de la legislaţia audiovizualului în mai multe emisiuni. 

Membrii CNA au stabilit că în emisiunea "Lumea lui Banciu" difuzată pe 17 mai postul a încălcat prevederi potrivit cărora sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. 

În legătură cu această emisiune, membrii Consiliului au primit mai multe reclamaţii. "Jurnalistul Radu Banciu a făcut afirmaţii denigratoare la adresa unor personalităţi ale sportului internaţional, respectiv Simona Halep şi Gheorghe Hagi, şi, extrem de grav, la adresa comunităţii etnice din care aceştia fac parte, afirmând că la 'machidoni', 'la ei, după cum ştiţi, în regnul lor, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal'", se arată într-una dintre sesizări. 

CNA a aplicat amenda şi pentru abateri în alte emisiuni. Potrivit raportului de monitorizare al CNA, postul a transmis pe 15 februarie emisiunile "Dosar de politician" şi "Breaking News", în care s-a discutat despre preluarea de către Forumul Democrat al Germanilor din România, înfiinţat după 1989, a averii imobiliare a Grupului Etnic German, înfiinţat în 1940. Pe 16 februarie, subiectul a fost reluat în primele trei ediţii ale emisiunilor informative. 

CNA a stabilit că în "Dosar de politician" şi "Breaking News" postul nu a respectat prevederi potrivit cărora, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt; moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. 

Alte prevederi încălcate conform CNA au fost cele care stipulează că, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte mai multe principii, printre care acela privind asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte mai multe principii, printre care acela privind asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. 

"Vă rog să monitorizaţi emisiunea de Ştiri de la B1 Tv din 15 februarie, ora 22, în cadrul căreia jurnalistul Cornel Nistorescu a acuzat Forumul Democrat al Germanilor de nazism. De asemenea, vă rog să monitorizaţi emisiunea Dosar de politician din 15 februarie, în care s-au făcut afirmaţii potrivit cărora germanii din Transilvania, 'reprezentaţi de FDGR, ar fi urmaşii naziştilor, că FDGR ar fi dat un tun imobiliar de 88.000 de imobile'", se arată într-una dintre sesizările primite de CNA pe această temă. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: CNA amenda Simona Halep Gheorghe Hagi
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close