Antena 3 CNN Actualitate Medicul infecționist Voichița Lăzureanu, despre simptomele Omicron: ”Nu mai vedem acele forme de afectare respiratorie severă”

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu, despre simptomele Omicron: ”Nu mai vedem acele forme de afectare respiratorie severă”

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu susține că varianta Omicron a virusului Sars-CoV-2 este mai contagioasă, dar nu și mai periculoasă decât variantele anterioare.

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu, despre simptomele Omicron: ”Nu mai vedem acele forme de afectare respiratorie severă”
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2022   •   14:25

„Nu există o simptomatologie patognomonică tipică pentru actualul Omicron. Ele seamănă între ele, dar cert este că nu mai vedem acele forme de afectare acută respiratorie severă, de unde vine și numele de Sars, cum am văzut la varianta Delta.

Acum simptomatologia este mai blândă, de tip tract respirator superior. Cu jenă în gât, cu durere la înghițire, cu nasul care curge, cu durere de cap, de articulații, mai puțin cu dificultăți de respirație. Infecțiozitatea este mult mai mare, dar ce vedem acum sunt forme mult mai blânde de infecție.”, a declarat Voichița Lăzureanu la Antena 3.

Specialiștii Institutului pentru Sănătate Publică din Franța au stabilit care sunt simptomele specifice infectării cu varianta Omicron. Acestea sunt în general ușoare, mai ales la persoanele vaccinate. Simptomele cel mai frecvent raportate sunt oboseala (59%), tusea (54%) și febra (48%). Doar 10% dintre pacienți au prezentat o pierdere a gustului sau a mirosului, destul de des raportată de persoanele infectate cu Delta.

Numărul cazurilor de infectare confirmate la nivel național cu varianta Omicron este 295. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate în România 4.104 cazuri de COVID-19.

În Cipru a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus. Noua variantă a fost denumită Deltacron şi are aceeaşi bază genetică a variantei Delta, alături de o parte dintre mutaţiile tulpinei Omicron.

Oamenii de ştiinţă au identificat tulpina la 25 de persoane, 11 dintre ei fiind pacienţi spitalizaţi, iar restul au simptome uşoare.
 

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close