Antena 3 CNN Actualitate Medicul Mihai Craiu, despre închiderea școlilor. „Copiii mici transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2”

Medicul Mihai Craiu, despre închiderea școlilor. „Copiii mici transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2”

Medicul Mihai Craiu este de părere că închiderea școlilor are efecte negative evidente asupra copiilor și asupra societății, în general.

Medicul Mihai Craiu, despre închiderea școlilor. „Copiii mici transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2”
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    14 Dec 2020   •   12:20

Doar două idei pentru viitorul apropiat:

1. Copiii mici se îmbolnăvesc de două ori mai rar și transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2 în comunitate, prin comparație cu adulții.

2. Închiderea școlilor are efecte negative evidente asupra copiilor, familiilor lor și asupra societații în general, cu impact direct academic și economic.

CDC afirma săptămâna trecută, după apariția studiului islandez descris in articolul de mai jos, ca ar trebui să fie făcute toate eforturile pentru a închide școlile elementare ultimele, în cazul unei transmiteri accentuate a COVID 19 în comunitate. Și ar trebui redeschise PRIMELE atunci când se revine la scenariul verde.
Ce dovezi aduce studiul islandez al deCODE? Dupa ce au studiat peste 40.000 islandezi de toate vârstele, adică unul din 9 cetațeni ai țarii, au aflat ca între cei izolați, după un posibil contact infectant, copiii au luat boala de 2 ori mai rar decât adulții și imensa majoritate a copiilor bolnavi au luat de la un adult.

”Școlile deschise nu contribuie la agravarea pandemiei”

Alt argument pentru rolul minor al copiilor în transmiterea COVID19 în comunitatile unde au rămas școlile deschise vine din Irlanda. Acolo a scăzut cu 80% transmiterea comunitară a bolii, după închiderea restaurantelor, sălilor de sport sau de concerte etc. Deși școlile elementare au rămas deschise!

Contează foarte mult două aspecte in această ecuație a școlilor - vârsta copiilor și gradul de transmitere comunitară al maladiei.

Copiii cu vârstă mai mare de 10-12 ani au riscuri epidemiologice asemănatoare adultilor tineri în fața COVID19. În zonele cu transmitere redusă a bolii, școlile deschise nu contribuie la agravarea pandemiei.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - ca să putem reduce efectele negative asupra copiilor vor trebui făcute eforturi susținute, de către noi, adulții. Să respectăm regulile de prevenție și să ne vaccinăm, atunci când va fi cazul. Iar in zonele verzi ar trebui făcute planuri de redeschidere pentru școli și grădinițe, după sărbători”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială.

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu şcoli
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close