Antena 3 CNN Actualitate DNA: Jaf de un milion de euro pentru Secția de Arși de la Floreasca. Fostul manager Radu Macovei și medicul Ioan Lascăr, urmăriți penal

DNA: Jaf de un milion de euro pentru Secția de Arși de la Floreasca. Fostul manager Radu Macovei și medicul Ioan Lascăr, urmăriți penal

DNA: Jaf de un milion de euro pentru Secția de Arși de la Floreasca. Fostul manager Radu Macovei și medicul Ioan Lascăr, urmăriți penal
Sursa foto: Foto: Agerpes
29 Noi 2016   •   15:00

UPDATE: Fostul manager al Spitalului Floreasca Radu Macovei și seful clinicii de chirurgie plastică, medicul Lascăr Ioan, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, în dosarul privind neregulile de la Secţia de Arşi.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat că  au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: Ioan Lascăr, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), acuzat de infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale) și Radu Macovei, la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale).

Totodată, alte patru persoane sunt cercetate în dosar.

Potrivit DNA, în anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:
- 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi
- 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).

Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.

De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital. Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

UPDATE: Fostul manager al Spitalului Floreasca Radu Macovei este suspect de abuz în serviciu în dosarul privind neregulile de la Secţia de Arşi în care au fost citate să se prezinte, marţi, la DNA, mai multe cadre medicale.

Potrivit avocatului Cristian Ene, citat de Agerpres, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Radu Macovei calitatea de suspect în dosar pentru abuz în serviciu.

Mai multe cadre medicale de la Spitalul Floreasca au fost citate să se prezinte, marţi, la sediul DNA în dosarul privind neregulile de la Secţia de Arşi, printre acestea aflându-se şi profesorul Ioan Lascăr, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, cadrele medicale ar urma să fie puse sub acuzare de procurori.

Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a trimis, în iulie, la DNA dosarul privind neregulile descoperite de Corpul de control al ministrului Sănătăţii la Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca.

Iniţial, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 au dispus, în luna mai, începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, însă şi-au declinat apoi competenţa în favoarea DNA.

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a Guvernului, după ce Corpul de control al ministrului Sănătăţii a descoperit mai multe nereguli în funcţionarea Unităţii de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

 

×
Subiecte în articol: spitalul Floreasca
Parteneri
Horoscop rune 6-13 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close