Antena 3 CNN Actualitate Medici din Baia Mare loviți și amenințați ca să externeze o pacientă bolnavă de COVID-19

Medici din Baia Mare loviți și amenințați ca să externeze o pacientă bolnavă de COVID-19

Imagini revoltătoare au fost surprinse, duminică seara, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Județean din Baia Mare, unde mai mulți indivizi au dat năvală peste medici și au cerut ca o pacienta bolnavă de COVID, în stare gravă, să fie externată.

Medici din Baia Mare loviți și amenințați ca să externeze o pacientă bolnavă de COVID-19
de Mia Lungu    |    16 Noi 2020   •   11:40

În imagini se vede cum unul dintre bărbați lovește cu piciorul un medic. Scandalul și violențele ar fi pornit de la faptul că aparținătorii nu au fost mulțumiți de tratamentul aplicat rudei lor. În cele din urmă au reușit să o aducă acasă pe femeie, dar la scurtă vreme pacienta a murit.

5 persoane au fost sancționate de polițiști în urma scandalului, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Colegiul Medicilor Maramureş a luat poziţie oficială împotriva celor petrecute şi care se repetă în ultima vreme, şi cere ca personalul medical să fie tratat cu respect, astfel încât să îşi poate desfăşura activitatea în deplină siguranţă, conform unui comunicat publicat de presa locală.

Având în vedere situația petrecută în cursul nopții de 14 spre 15 noiembrie 2020 în Serviciul UPU al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, în care personalul care deservea în cadrul acestei secții a fost supus violenței fizice și verbale din partea unui grup de persoane care au intrat ilegal în incinta secției, acestea proferând injurii la adresa personalului secției și având chiar tendința de a lovi persoanele aflate în serviciu,  Colegiul Medicilor Maramureș atrage atenția asupra faptului că actul medical trebuie să se poată desfășura în condiții de maximă siguranță și de respect, cu atât mai mult în condițiile de presiune extraordinară la care este supus personalul medical în contextul actual al pandemiei.

Deasemenea, reiterăm ideea privind susținerea pe care organele de ordine publică trebuie să o acorde în mod imediat și nemijlocit pentru prevenirea unor incidente de natură să pună în pericol integritatea corpului medical.

Colegiul Medicilor Maramureș condamnă acest tip de manifestări și susține orice demers legal pentru câștigarea dreptății. Profesia medicală, în toată lumea, în oricare condiții s-ar desfășura, trebuie să fie respectată iar membrii ei trebuie să se bucure de aprecierea întregii societăți. Astfel de gesturi, care se repetă în ultima vreme, alimentate în mod voit sau nu de diferite elemente ale societății, arată concret ceea ce până acum era doar sugerat: lipsă de încredere, lipsă de respect și dispreț pentru valoare.

Facem apel la simțul civic al fiecărui român pentru a preveni și combate astfel de manifestări condamnabile. Să acordăm medicilor respectul cuvenit, pentru ca cei care se luptă pentru viața și sănătatea tuturor celor pe care îi au în grijă să-și poată desfășura activitatea în deplină securitate socială.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Maramureș (Baia Mare, la data de 15.11.2020)

×
Subiecte în articol: medici loviți Baia Mare COVID-19
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close