Antena 3 CNN Actualitate Medicii avertizează: Consumul excesiv de antibiotice creşte imunitatea bacteriilor

Medicii avertizează: Consumul excesiv de antibiotice creşte imunitatea bacteriilor

Medicii avertizează: Consumul excesiv de antibiotice creşte imunitatea bacteriilor
22 Noi 2010   •   23:09

Atenţie se răceşte vremea însă e bine să nu daţi fuga la farmacie ca să luaţi antibiotioce după primul strănut! Medicii ne atrag atenţia că rezistenţa multor microbi a crescut alarmant în ultima vreme. Din cauza antibioticelor pe care le luăm după ureche.

Aşa se întâmplă de cele mai multe ori. La prima bănuială a unei infecţii, în loc să meargă la medic, pacientul ajunge la farmacie. Acolo cere un antibiotic, pe care fie l-a mai folosit în trecut, fie i-l recomandă chiar farmacistul. Mai grav este atunci când tratamentul e pentru copii.

Românii tratează şi răceala cu antibiotice, chiar dacă de cele mai multe ori aceasta e dată de un virus.

În ultimii ani, românii au folosit antibiotice haotic. Un studiu european plasează ţara noastră pe locul al treilea la consumul de antibiotice neprescrise. Rezultatul? Peste un sfert dintre pacienţii care ajung la medic cu diferite infecţii au dezvoltat rezistenţă la antibioticele uzuale. Tratamentul după ureche a crescut rezistenţa unor bacterii ca stafilococul auriu, răspunzătoare de cele mai des întâlnite infecţii.

În mod normal, antibioticele pot fi prescrise numai de medici, după un diagnostic amănunţit şi o antibiogramă. Legea le interzice farmaciştilor să elibereze orice fel de antibiotic fără reţetă. Lucrurile nu stau însă chiar aşa:

Medicii atrag atenţia că automedicaţia poate duce la situaţii critice, atunci când organismul chiar are nevoie de antibiotice.


Antibioticele cresc imunitatea bacteriilor


×
Subiecte în articol: antibiotice bacterii bolnavi
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close