Antena 3 CNN Actualitate Medicii de familie vor fi obligaţi să asigure consultaţii în centrele de permanenţă

Medicii de familie vor fi obligaţi să asigure consultaţii în centrele de permanenţă

Medicii de familie vor fi obligaţi să asigure consultaţii în centrele de permanenţă
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Ian 2011   •   10:51

Serviciile de Ambulanţă vor mai soluţiona doar urgenţele medicale. Celelalte solicitări vor fi rezolvate de medicii de familie, care vor fi obligaţi să asigure consultaţii în centrele de permanenţă.

Legislaţia care reglementează centrele de permanenţă este de ani buni în vigoare, dar până acum nu au fost înfiinţate decât 83 de centre. În Bucureşti şi în alte 17 judeţe nu există nicio unitate de permanenţă care să aibă contract cu Casele de Asigurări de Sănătate.

Din bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii în ultimii ani s-a cheltuit doar puţin peste jumătate. Situaţia este însă pe cale să schimbe. Medicii de familie ar putea fi obligaţi să muncească mai mult. Asta ar însemna ca ei să dea consultaţii în aceste centre de permanenţă, în afara programului de lucru din cabinetul particular.

Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care e acum supus dezbaterii publice, medicii de familie vor fi obligaţi să acorde consultaţii în centrele de permanenţă între orele 15:00 şi 8:00 dimineaţa, de luni până vineri şi non-stop sâmbăta, duminica, în sărbătorile legale şi în zilele declarate libere.

Medicii de familie trebuie să afişeze la cabinetele proprii toate informaţiile legate de centrul de permanenţă în care lucrează. Pentru aceste servicii, ei vor primi bani în plus, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.

De cealaltă parte, medicii care nu vor respecta aceste obligaţii riscă să fie penalizaţi cu 10 la sută din venitul lunar.

×
Subiecte în articol: medici de familie ambulanta
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close