Antena 3 CNN Actualitate Medicii din România câştigă cât un muncitor necalificat. Vezi ce preţ pune statul român pe munca celor ce salvează vieţi

Medicii din România câştigă cât un muncitor necalificat. Vezi ce preţ pune statul român pe munca celor ce salvează vieţi

21 Iun 2013   •   09:06

Asistentele, infirmierele şi medicii rezidenţi câştigă în fiecare lună la fel de mult ca un un muncitor necalificat. Asta deşi salvează mii de vieţi, iar viaţa lor e o cursă contra cronometru. 

Un student la medicină face şase ani de facultate şi apoi începe rezidenţiatul. La început de carieră, statul îi oferă un salariu de 1000 de lei. Cei care privesc sistemul medical de afară gândesc probabil că un medic specialist cu mulţi ani de experienţă în spate are un salariu demn de munca pe care o depune. Greşit. Un medic specialist este plătit de stat cu o sumă ce variază între 2500 şi 3000 de lei.

Asistenţii medicali iau în fiecare lună o leafă cuprinsă între o mie şi 1.500 de lei. Brancardierii şi infirmierele au 600 de lei salariu.

Ultima majorare a salariilor în sănătate a fost în 2010. De atunci medicii nu au mai văzut un leu în plus. Statul a avut de pierdut mai mult decât dacă le-ar fi mărit salariile cadrelor medicale. 

Pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei.

20.000 de medici au plecat din ţară în ultimii 23 de ani, dezamăgiţi de salarii şi sistem. Un calcul simplu arată că pe formarea lor, statul a risipit peste 226 de milioane de euro


×
Subiecte în articol: sistem sanitar doctori medici

Sinteza Zilei

Florin Piersic, truc pentru o memorie ageră la orice vârstă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close