Antena 3 CNN Actualitate Medicii mituţi de Johnson&Johnson ar putea să nu fie sancţionaţi

Medicii mituţi de Johnson&Johnson ar putea să nu fie sancţionaţi

Medicii mituţi de Johnson&Johnson ar putea să nu fie sancţionaţi
Sursa foto: Foto: Intact Images
12 Apr 2011   •   17:01
Medicii români care au primit mită de la compania Johnson&Johnson ca să le prescrie produsele au mari şanse să nu fie sancţionaţi. Asta pentru că, în vreme ce americanii au amendat compania şi fac anchete peste anchete, autorităţile române ignoră total subiectul.

Comisia de anchetă din Statele Unite nu a stabilit încă despre câţi medici este vorba. Cert este că timp de mai mulţi ani, medicii din spitalele României au fost convinşi cu sume de bani să prescrie medicamente produse de Johnson&Johnson. Compania a înregistrat încasări de  trei milioane şi jumătate de dolari.

Johnson&Johnson va primi o amendă de 70 de milioane de dolari. După ce autorităţile americane au sesizat cazul, compania a schimbat strategia. Nu a mai plătit medicii, dar i-a trimis la congrese de specialitate cu întreaga familie şi cu bani de buzunar. În România, cazul rămâne fără ecou.

Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că în cazul României, legislaţia nu reglementează în mod clar promovarea medicamentelor, iar faptul că unii doctori au luat bani nu este ilegal.

În lipsa unor prevederi legale clare, responsabilitatea este pasată de la o instituţie la alta.

Până atunci însă, medicii care s-au comportat ca agenţi de vânzări au toate şansele să nu primească niciun fel de sancţiune.
 


×
Subiecte în articol: medici medicamente mita
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close