Antena 3 CNN Actualitate Medicul Adrian Marinescu: "Așteptăm prin martie update-ul vaccinului"

Medicul Adrian Marinescu: "Așteptăm prin martie update-ul vaccinului"

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat, luni, pentru Agerpres, că se aşteaptă ca în luna martie să apară „un update” al vaccinului anti-COVID.

Medicul Adrian Marinescu: "Așteptăm prin martie update-ul vaccinului"
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    03 Ian 2022   •   17:48

„Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au şi boosterul au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron.

Aici protecţie va însemna cei care s-au vaccinat, cei care au trecut prin boală sau cei care le-au făcut pe amândouă. Cei care sunt protejaţi vor avea o probabilitate mică de a face o formă complicată, să ajungă la terapie intensivă”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”, pentru Agerpres.

În țara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere „clară” a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus şi se aşteaptă ca în februarie, martie şi aprilie să existe „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19, mai spune dr. Marinescu.

„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (…) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a afirmat medicul.

Conform doctorului, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de COVID-19 şi de a ajunge la terapie intensivă.

×
Subiecte în articol: dr.Adrian Marinescu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close