Antena 3 CNN Actualitate Medicul-erou de la Neamț este intubat, cu arsuri pe 70% din corp. Primele 3 zile, critice - Surse

Medicul-erou de la Neamț este intubat, cu arsuri pe 70% din corp. Primele 3 zile, critice - Surse

În seara de sambătă, când a izbucnit incendiul la ATI a Spitalului din Piatra Neamț, doctorul Cătălin Denciu, în vârstă de 42 de ani, a scos pacienții COVID din salonul alăturat celui care ardea, ajutat de alti 3 colegi, chirurgul Pavel Borș și două asistente. Apoi a intrat în salonul cuprins de flăcări, pentru a încerca să salveze viețile celor aflați deja în stare gravă la ATI.

Medicul-erou de la Neamț este intubat, cu arsuri pe 70% din corp. Primele 3 zile, critice - Surse
de Andreea Cigolea    |    15 Noi 2020   •   17:16

Medicul de la Piatra Neamș, rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI, a ajuns la spitalul din Belgia duminică dimineață. El a fost preluat de cadrele medicale, a fost evaluat și acum este în tratament fiind îngrijit în cele mai bune condiții.

Medicul-erou din Belgia este intubat, stabil, căile respiratorii sunt în regula, dar arsurile ar fi pe aprox 70% din suprafata corpului, nu 40%, cum s-a spus la început. Pronosticul, având în vedere că respiratia e ok, ar fi favorabil, dar 3 zile sunt critice, spun surse Antena 3.

 

„Este evaluat din punctul de vedere al sănătății, este în tratament. Nu mai sunați direct la spitalul din Belgia, la secția respectivă, la centrul pentru arși, pentru că prietenii belgieni care au acordat sprijin ne-au semnalat că există un bombardament asupra activității. Îi rog pe cei care efectuează aceste apeluri să nu mai sune, pentru că nu fac altceva decât să deranjeze. Când avem informații relevante le vom pune la dispoziția mass media, ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor, este îngrijit în cele mai bune condiții”, a declarat Ludovic Orban la Piatra Neamț.

Soția medicului erou: "Era îngrozit de ce a văzut acolo. Îmi spunea: ”Eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau"

"Se interesează toţi de el şi doamna ambasador şi toată lumea. Pe mine nu mă interesează astea, vreau să primească atenţia medicală pe care cu siguranţă o va primi acolo şi să se întoarcă acasă viu şi sănătos cât se poate. Colegii se mobilizaseră şi începuseră să caute soluţii în străinătate, ştiind exact care sunt condiţiile şi şansele pe care le are un pacient, mare ars, cum spunem noi în ţara noastră şi atunci soluţia domnului ministru a venit să ne ajute, să nu mai căutăm noi disperaţi soluţii în afară.

Pentru mine nu contează, exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria asta şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medicla din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: "Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau". Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo.”, a povestit soția medicului erou pentru Observator.

”Din fericire pentru ceilalţi, din păcate pentru noi, are un suflet foarte mare. Niciodată nu s-a gândit decât la ceilalţi, s-a pus pe sine pe ultimul loc. Aşa a fost mereu (...) N-are aproape nicio importanţă cum trec eu  (...) Gândurile bune şi rugăciunile, dacă se pot îndrepta spre el şi să-l ajute bunul Dumnezeu să se întoarcă acasă. Credeţi-mă că nu mai pot", a mărturisit, în lacrimi, Alina Claudia Denciu, la Antena 3.

Medicul Cătălin Denciu va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț

Medicul Cătălin Denciu, care a suferit numeroase arsuri în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări, va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț. Decizia va fi luată în ședința extraordinară a Consiliului Local programată luni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea. El a convocat o ședință extraordinară a legislativului local pentru a oferi sprijin financiar familiilor victimelor tragediei de la secția ATI și pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț medicului Cătălin Denciu.

Dr. Cătălin Denciu a vorbit în avion cu Nelu Tătaru

Medicul Cătălin Denciu, eroul din incendiul de la Secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, i-a relatat Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, ce s-a întâmplat în salonul în care au murit 10 pacienți. Cei doi se aflau sâmbătă seară în zborul de la Iași spre București, unde medicul a fost adus la Spitalul Floreasca pentru evaluare.

Surse din rândul celor care au asigurat transportul au povestit că în aeronavă Nelu Tătaru a vorbit cu medicul Denciu. Când ministrul l-a întrebat ce s-a întâmplat în salon, medicul i-a răspuns: “Am încercat să salvez ce se mai putea”, relatează Libertatea.

×
Subiecte în articol: Cătălin Denciu medic Piatra Neamț
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close