Antena 3 CNN Actualitate REFERENDUM FAMILIE 2018. Mega-scandal înaintea referendumului. Aproape 675.000 de români nu sunt pe liste

REFERENDUM FAMILIE 2018. Mega-scandal înaintea referendumului. Aproape 675.000 de români nu sunt pe liste

REFERENDUM FAMILIE 2018. Mega-scandal înaintea referendumului. Aproape 675.000 de români nu sunt pe liste
Sursa foto: foto: captura Antena 3
02 Oct 2018   •   23:25

18,9 milioane de cetăţeni au drept de vot - este anunţul făcut marți de Autoritatea Electorală Permanentă.

Iniţial, AEP a raportat la Biroul Electoral Central 18,2 milioane de cetăţeni. Acest număr este, însă, contestat la BEC de deputatul liberal Mihai Voicu.

"Vreau să încep cu o afirmație care cred că este greu de contrazis: aprobarea sau respingerea acestui referendum trebuie să depindă de toți cetățenii români cu drept de vot. Acum, acești cetățeni cu drept de vot sunt de două feluri, administrativ vorbind: sunt cetățenii români cu domiciliul în țară. Aceștia sunt în număr de 18.245.426. Aici intră și cei 3 milioane de români care locuiesc temporar în străinătate, dar care și-au păstrat buletine de România.

Mai există 646.562 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au un pașaport special care se numește CRDS și care sunt cetățeni români cu drept de vot, doar că nu au un domiciliu stabil în țară - au ales de foarte mult timp să se stabilească în străinătate.

Adunarea simplă a acestor cifre duce la 18.917.495 de cetățeni români cu drept de vot. Am trimis la BEC o cerere de emitere a unei hotărâri de interpretare a legii cu privire la constatarea acestei cifre. Am făcut acest lucru fiind conștient că validarea referendumului aparține CCR, însă eu nu am calitate să sesizez Curtea Constituțională, doar BEC o poate face - lucru care s-a și întâmplat", a precizat Mihai Voicu.

Pentru ca referendumul să fie valabil, este nevoie de o prezență de cel puţin 30% la urne, din numărul total de alegători. Asta înseamnă că minimum 5,6 milioane (5.685.516) de români cu drept de vot trebuie să treacă pe la o secţie de votare, în cele două zile.

Iar 25% din totalul voturilor celor înscrişi pe liste să fie şi validate, adică cel puţin 4,5 milioane (4.571.357) de voturi.

Judecătorii de la Curtea Constituţională vor decide dacă, după închiderea urnelor, a fost asigurat cvorumul şi dacă Referendumul este sau nu valid.

Până atunci, însă, circumscripţiile din ţară se confruntă cu un număr mare de cereri de retragere ale preşedinţilor.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close